Hoppa till huvudinnehåll

Coronadrabbat Sjachtar Donetsk skrällde stort – besegrade Real Madrid i Champions League

Sjachtar-spelare jublar efter ett mål mot Real Madrid.
Sjachtar-spelare jublar efter ett mål mot Real Madrid. Bild: AFP / Lehtikuva fotboll,FK Sjachtar Donetsk

Kunde Sjachtar Donetsk med ett B-lag rubba Real Madrid i Champions League? Svaret blev ja. Laget vann på bortaplan med 3–2 efter att ”Los Blancos” fått ett mål bortdömt på stopptid.

Sjachtar Donetsk är hårt drabbat av coronaviruset just nu. Inför lagets första match i Champions League hade hela tio spelare smittats och kunde inte spela.

Med ett B-lag på benen ställdes man mot Real Madrid på bortaplan och fick uppleva en av de största CL-segrarna i klubbens historia.

– Jag tror att Real Madrid underskattade oss, och vi visade hur vi spelar fotboll. Vi behöll fokus hela tiden, säger backen Viktor Korniienko efter matchen enligt Uefas webbplats.

Den ukrainska klubben gick upp i en 3–0-ledning på tretton minuter i slutet av den första halvleken. Först prickade Tete in 1–0 och fyra minuter senare stötte Raphael Varane in bollen i eget mål. Strax före paus avslutade sedan Manor Solomon ett vackert anfall med att göra 3–0.

Två snabba mål av Real efter paus

Real Madrid, som i helgen överraskande förlorade mot liganykomlingen Cadiz, kom ut som ett nytt lag i den andra halvleken. Det dröjde inte läge innan Luca Modric kvitterade med ett klassavslut upp i krysset.

”Los Blancos” vädrade morgonluft och tränaren Zinedine Zidane valde att byta in Vinicius Junior. Ett smart drag skulle det visa sig för brassen reducerade omgående till 2–3.

Gästerna hade sedan en boll i mål som vinkades av för offside innan Real satte in sin slutforcering. Laget dominerade stort och på stopptid trodde Federico Valverde att han hade kvitterat, men domaren videogranskade situationen och underkände målet.

Därmed var skrällen ett faktum och Sjachtar Donetsk inledde Champions League-säsongen med en tung seger.

– Vi spelade inte tillräckligt bra. Vi gjorde det bättre i andra halvlek men det var inte tillräckligt. Det är en tuff förlust men vi måste blicka framåt, säger Modric.

Resultat:

Real Madrid – Sjachtar Donetsk 2–3

Salzburg – Lokomotiv Moskva 2–2