Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 21.10

Sjukskötare i skyddsmundering sträcker in en provtagningssticka genom bilfönstret. En man med nerdraget munskydd blir coronatestad.
Sjukskötare i skyddsmundering sträcker in en provtagningssticka genom bilfönstret. En man med nerdraget munskydd blir coronatestad. Bild: Anna Wikman / Yle coronavirus,Covid-19-provtagning,COVID-19,provtagning,österbotten

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Coronagruppen: Håll ut, infektionerna blir färre

Österbottens coronasamordningsgrupp konstaterar att antalet nya infektioner sjunker och med dem incidenstalet.

Invånarna uppmuntras att orka hålla ut och följa de givna instruktionerna. Gruppen oroar sig dock för att epidemin nu håller på att spridas till riskgrupper, såsom till vårdhem, men även till skolor.

Regionförvaltningsverkets förbud mot allmänna sammankomster med fler än 10 personer är i kraft till slutet av oktober.

– Det är inte långt till slutet av oktober. Bara vi nu orkar kämpa och följa anvisningarna så kan vi ha ett mycket bättre läge om två veckor, säger sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen.

De begränsningar som eventuellt måste införas i november är helt beroende av hur coronaepidemin utvecklas i Österbotten. Om läget blir bättre kan begränsningarna och rekommendationerna stegvis lindras med separata beslut.

Tio nya fall i Österbotten

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar om tio nya fall. Det totala antalet är nu 838.

De två senaste veckornas incidens är 219 per 100 000 invånare. Igår var incidensen 260 per 100 000.

Två nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar om två nya fall. En av de insjuknade befann sig redan i karantän och i det andra fallet finns smittkällan utanför landskapet.

Det totala antalet är nu 153. Inga nya patienter har behövt sjukhusvård.

THL har sedan april undersökt om coronaviruset förekommer i avloppsvattnet. Vid reningsverket i Seinäjoki hittade man spår efter corona första gången i mitten av september och även under perioden 4-17 oktober.

Det här kan betyda att antalet fall kommer att öka, skriver sjukvårdsdistriktet.

Läs också