Hoppa till huvudinnehåll

Få har tipsat polisen om narkotikabrott i Östnyland - kampanjen i Sibbo fortsätter med hopp om ökad aktivitet

Polisbil
Östnylänningar tipsar gärna om trafikproblem men inte om droger. Illustrerande arkivbild. Polisbil Bild: Eleni Paspatis / Yle coronavirus,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,infektionssjukdomar,infektioner,virus,influensa,Wuhan-coronavirus,föregripande,fenomen,pandemier,handelscentra,affärer,köpcentra,inköp,ekonomi,beredskapslag,undantagslagar,undantagstillstånd,epidemier,människor,avstånd,avstånd,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,Helsingfors,Gårdsbacka,East Helsinki,förorter,arbetslöshet,invandrare,rusmedelsanvändning,rusmedel,trygghet,problem,polisen,poliser,polisfordon,utryckningsfordon,allmän ordning,ordningspolis

Uppropet om tips som gäller narkotikabrott i Sibbo har inte gett önskad utdelning, men polisen i östra Nyland fortsätter samarbetet med kommunen. De flesta tips polisen får gäller trafiksäkerheten.

För en knapp månad sedan inledde polisen i östra Nyland en ny strategi för att förebygga narkotikabrott i Sibbo.

Polisen bad helt enkelt invånarna om tips som kan leda till att antalet brott relaterade till narkotikabruk minskar.

Orsaken är att narkotikabrott i Sibbo har ökat med 30 procent i år jämfört med i fjol.

Polisen vet att de inbrott och det ofog som skett under hösten begåtts av både kommuninvånare och personer som besökt kommunen och sedan gett sig av.

Sibboborna hör inte av sig

Dessvärre är det få Sibbobor som har hört av sig till polisen.

- Vi har inte så många tips från Sibbo, endast två från början av oktober. Det ena gäller droger och det andra trafiksäkerhet, säger Ilkka Koskimäki, polischef för polisinrättningen i Östnyland.

Under de två första veckorna i oktober lämnades sju tips in i Borgå och sammanlagt ett hundratal inom hela polisinrättningen.

Ilkka Koskimäki-
Polischef Ilkka Koskimäki betonar att alla tips läses och tas på allvar (arkivbild). Ilkka Koskimäki- Bild: Yle. ilkka koskimäki

Merparten gäller trafiksäkerheten där polisen uppmanas reagera i frågor som gäller lokala trafikproblem. Även tips om stulna cyklar är vanliga.

Koskimäki har ingen direkt förklaring till Sibbobornas passivitet, men tänker att polisen behöver informera bättre i kommunen och betona hur viktigt samarbetet är.

Uppropet till invånarna initierades i september efter ett möte med Sibbo kommun. Alla som har sett ofog, våld eller droganvändning uppmanades då kontakta polisen.

Polischefen kräver ökad närvaro

Ilkka Koskimäki har också krävt att polisen patrullerar mer i Sibbo.

- Vi är bara i början på vår strategi, men jag tror att ni kommer att se fler poliser prata med invånarna på gatorna i framtiden.

Polischefen framhåller också att Nickby möjligen fått oförtjänt mycket uppmärksamhet i sociala medier. Problem finns i hela kommunen.

- Det diskuteras mycket i sociala medier och vi har problem i Nickby, men kanske inte så stora. Bilden som kommer fram i sociala medier är inte helt realistisk, säger Koskimäki.

För att få kunskap om och skapa en rättvis bild av läget i Sibbo behöver polisen alltjämt invånarnas hjälp för att upptäcka brottslighet, som i sin tur bidrar till det förebyggande arbetet.

- Det är lätt att ringa oss. Vi har ett tipsnummer och man når oss också via webben och e-post. Vi checkar alla tips och tar dem på allvar.