Hoppa till huvudinnehåll

Familjefest orsak till omfattande spridning av coronavirussmitta i Lovisa - nu 48 bekräftade fall i staden

Champagnefärgade rosor.
En familjefest orsakade stort utbrott av coronavirussmitta i Lovisa. Illustrerande arkivbild. Champagnefärgade rosor. Bild: Yle/Anna Savonius rosor,studentexamen,Fest,examensfester,färg

Flera fall av coronavirussmitta och massexponering kan spåras till en familjefest i Lovisa den 10 oktober. De drabbade är i olika åldrar.

Institutet för hälsa och välfärd meddelade på onsdagen (21.10) att Lovisa hittills har haft 48 bekräftade fall av coronavirussmitta. Det var en ökning med 11 fall på bara två dagar.

Redan lördagen den 17.10 gick Lovisa stad själv ut med nyheten att det konstaterats flera fall av coronavirussmitta och massexponering på flera håll.

Ett fall hade då konstaterats i högstadiet Harjurinteen koulu och ett annat i LJK:s juniorlag.

Det visar sig nu att dessa fall har en och samma källa.

Utbrottet har nämligen spårats till en familjefest som hölls den 10 oktober.

- Det har kommit fram att här har varit en stor familjefest och därifrån har det kommit många smittade. De flesta som har testat positivt har varit på festen eller varit i kontakt med en person som har varit på festen, säger grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.

Staden känner till vilka personer som deltagit i festen och alla är testade.

- Visst kan det ännu komma någon som testar positivt, men alla är testade. På så sätt vet vi, att vi har alla som har varit där under kontroll och de är i karantän och hemma.

Eleverna i Harjurinteen koulu har distansundervisning denna vecka.

Fallen som uppkommit efter festen är inte sammankopplade med de fall av coronavirussmitta som konstaterats i Lovisavikens skola och Haddom skola.

21.10.20 kl. 16.40: Första meningen i texten har ändrats. Tidigare stod det att 48 fall kan spåras till festen. 48 fall är det sammanlagda antalet fall av coronasmitta i Lovisa sedan i våras.

Läs också