Hoppa till huvudinnehåll

Finländska längdåkarna hade gärna gjort som skidskyttarna – men Kerttu Niskanen avslöjar: ”Idrottarna ville att kalendern skulle se ut så här”

Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen i farten. Kerttu Niskanen. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Kerttu Niskanen

Skidskyttevärldscupen inleds på två orter. Skidvärldscupens kalender ser nästan normal ut. Vilket är bättre? Det är en stor helhet, analyserar Iivo Niskanen medan systern Kerttu berättar att idrottarna fick säga sitt då Fis fattade beslut i frågan.

Världscupssäsongen ska genomföras så normalt som bara möjligt, verkar det internationella skidförbundet Fis ha kommit fram till.

Säsongen kör igång i Ruka den 27 november och efter det väntar tävlingshelger i Lillehammer, Davos och Dresden innan nyår. Efter det står Tour de Ski, Ulricehamn, Lahtis, Falun och Nove Mesto värd för världscupen innan det är dags för VM i Oberstdorf.

Så normalt som bara möjligt under rådande omständigheter.

Alla har inte kommit fram till samma slutsats. Det internationella skidskytteförbundet IBU valde tvärtom att centrera tävlingarna till två orter innan nyår: först ska två tävlingshelger arrangeras i Kontiolax och sedan två i Hochfilzen.

– Om man ser på det ur vårt perspektiv så minskar det ju på resandet vilket i sin tur gör återhämtningen lättare. Personligen hade jag nog gillat fler vilodagar. Då får man ju mer ut ur tävlingarna också. Men jag klagar inte, allt duger, säger Krista Pärmäkoski till Yle Urheilu.

– Ibland känns det som att Fis reagerar lite långsamt på alla förändringar. I slutet på förra säsongen dröjde det väldigt länge innan förbundet tog beslut om tävlingarna i Kanada. Det som skidskyttarna gått in för kunde vara en vettig lösning, kompar Katri Lylynperä.

Svår fråga

Faktum är nämligen att det inte bara är Fis som kan bestämmer om var tävlingar kan ordnas. Det är i sista hand ländernas politiska ledning som fattar det beslutet.

I Finland har arrangörerna fått klartecken för att arrangera internationella tävlingar så länge man uppfyller alla säkerhetskrav. Men till exempel i Sverige blev det klart först på tisdagskvällen att den svenska regeringen vill upphäva inreseförbudet för elitidrottare.

Ifall coronavirusläget blir värre runt om i Europa finns det inget som garanterar att världscupskalendern ser lika mångsidig ut – även om det är så som de nationella förbunden gärna har det. Att arrangera världscupsdeltävlingar är viktigt för den egna ekonomin.

– Det handlar om en så stor helhet att till och med vi idrottare har svårt att greppa det hela. Det finns samarbetspartners som kan ha krav och annat också som äger rum under tävlingarna. Det är inte helt simpelt att ta ställning till hur det borde vara, säger Iivo Niskanen.

– Dessutom ska vi inte glömma hur mycket det då krävs av de nationella förbunden att arrangera flera tävlingar på samma ort, fortsätter han.

Systern Kerttu Niskanen kan i sin tur avslöja att åkarna fick tycka till om upplägget innan det spikades.

– Idrottare från samtliga länder fick säga sitt. Alla var överens om att vi vill åka på olika orter. Idrottarna ville att kalendern skulle se ut så här, säger hon.

Läs också