Hoppa till huvudinnehåll

Frissor, fotvårdare och fastighetsmäklare: Vi måste lära oss leva med coronaviruset

Nina Lindqvist, Carola Öhberg, Maria Wirtanen och Mikaela Jakobsson på Cami´s salong i Ingå.
Frissorna Nina Lindqvist, Carola Öhberg, Maria Wirtanen och Mikaela Jakobsson hoppas kunna hållat öppet också om restriktionerna gällande coronaviruset blir ännu strängare. När de klipper kunder använder de munskydd. Nina Lindqvist, Carola Öhberg, Maria Wirtanen och Mikaela Jakobsson på Cami´s salong i Ingå. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,frisör (grundexamen inom hårbranschen),ingå cami´s salong

Munskydd, desinficeringsmedel och god handhygien - många västnyländska företagare hoppas klara den förestående höst- och vintersäsongen utan att behöva stänga ner.

- Det går ju inte att hålla avstånd när man ska klippa någons hår, men vi är extra försiktiga och desinficerar och gör vårt bästa för att kunderna ska känna sig trygga, säger frisören Carola Öhberg på CaMi´s salong i Ingå.

Varje kundbesök inleds med handtvätt. Hittills har kunden fått bestämma om frisörerna ska använda munskydd men med strängare restriktioner blir också användningen av munskydd en del av vardagen både för kunder och personal.

- Har vi inga kunder så har vi ingen lön. Så är det ju för alla företagare, säger Öhberg, som själv inte vågade hålla någon ordentlig sommarsemester av rädsla för vad coronahösten för med sig.

Maria Wirtanen, Carola Öhberg, Mikaela Jakobsson och Nina Lindqvist på Cami´s salong i Ingå.
Frissorna Maria Wirtanen, Mikaela Jakobsson, Carola Öhberg och Nina Lindqvist gör allt för att kunderna ska känna sig trygga. För fotograferingen tog de av sig munskydden. Maria Wirtanen, Carola Öhberg, Mikaela Jakobsson och Nina Lindqvist på Cami´s salong i Ingå. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,frisör (grundexamen inom hårbranschen),ingå cami´s salong

Öhberg och hennes kolleger har försökt bemöta kundernas önskemål och förändrade behov enligt bästa förmåga. Efterfrågan på hembesök har ökat kraftigt, både hos privatpersoner och på olika serviceboenden. Däremot har också antalet avbokningar ökat eftersom kunder inser att de inte kan besöka salongen ens vid minsta symptom. Det är Öhberg och hennes kolleger däremot tacksamma över.

- Det är klart att det inte är roligt att få en avbokning men hellre det än att de kommer hit med symptom, säger Öhberg.

God hygien och sunt förnuft

Klara Lindroos på Klaras fotvård i Ekenäs befinner sig i motsvarande situation.

- I våras när de första restriktionerna kom blev vi alla lite tagna på sängen. Folk ringde och avbokade och det var kaotiskt under en tid.

Fotvården klassas som hälso- och sjukvårdstjänst så Lindroos följer tillsynsmyndigheten Valviras anvisningar.

- Måste jag stänga så gör jag det förstås, säger Lindroos men hoppas ändå på att finländarna ska agera ansvarsfullt så att viruset hålls på avstånd och samhället kan fortsätta att fungera någorlunda normalt.

Klara Lindroos med munskydd som täcker näsa och mun.
Fotvårdare Klara Lindroos är van vid att använda munskydd i jobbet. Det har hon alltid gjort. Klara Lindroos med munskydd som täcker näsa och mun. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,fotvård,klaras fotvård

Eftersom Lindroos jobbar ensam så är det aldrig fler än två personer på plats samtidigt och situationen känns relativt trygg, bedömer hon.

- Jag har alltid varit väldigt strikt med renligheten men det som är nytt är att också allt fler kunder har på sig munskydd nuförtiden, konstaterar Lindroos, som själv sedan länge använt både munskydd och handskar i jobbet.

Hittills har hon inte krävt att kunderna ska ha munskydd men situationen lever hela tiden.

- Jag tror att den dagen inte är långt borta. Munskydd passar inte alla men många känner sig bekväma med visir, konstaterar hon.

Lindroos tycker ändå att hösten hittills förlöpt relativt väl. Kunder har inte avbokat i någon större utsträckning och det har funnits jobb. Själv vågar hon sig också på att besöka kosmetologen eller motsvarande.

- Vår egen rädsla får inte ta över. Alla gör ju sitt yttersta så nu om någonsin är det väl tryggt, funderar hon.

Ny slags vardag också på fastighetsförmedlingen

Fastighetsförmedlare Lillemor Granlund på OP Hem i Raseborg upplever att coronaepidemin fört med sig en ny slags vardag.

I dag erbjuds det knappt alls några allmänna visningar av bostäder utan kunden ska boka tid då fastigheten kan beskådas.

Det innebär att en del av de som annars brukar gå på visningar faller bort. De kunder som bokar tid är däremot i regel seriösa i sin jakt på ny bostad.

Det är privata visningar, munskydd och handskar som gäller nu.― Fastighetsförmedlare Lillemor Granlund

Under en kort period i våras fick också Lindroos uppleva den nästan panikartade stämning som uppstod då hela samhället stannade upp. Då var det också alldeles dött på fastighetsmarknaden.

- Sakta men säkert förstod folk att vi måste lära oss leva med det. Nu är det i stället mycket visningar och snabbare beslut, säger Granlund.

Hon använder själv munskydd och handskar på visningar och hoppas att också kunderna gör det. Vid behov delar hon upp de intresserade i grupper så att de inte behöver vistas i samma utrymmen.

Lillemor Granlund
Fastighetsförmedlare Lillemor Granlund ser också de positiva sidor som coronaepidemin fört med sig. Lillemor Granlund Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,fastighetsförmedling,lillemor granlund

Granlund noterar att coronakrisen trots allt också gjort gott åt de västnyländska kommunerna. Distansarbete tillåter många att bo längre på fritidsstugan och intresset för fastighetsköp har ökat markant.

Den accelererande smittosituationen oroar ändå Granlund och hon befarar att flera restriktioner är att vänta.

- På samma gång måste vi ju klara av leva. Vi kan ju inte stänga av landet heller. Livet går vidare.

Läs också