Hoppa till huvudinnehåll

JYP:s tunga beslut – tränarna permitteras fram till nyår på grund av det svåra ekonomiska läget, spelarna går ner i lön

JYP-spelare firar mål.
JYP-spelare. Arkivbild. JYP-spelare firar mål. Bild: Vesa Pöppönen / AOP JYP

FM-ligan i ishockey rullar på – men frågan är hur länge alla lag kan hållas kvar i leken. Nu meddelar nämligen JYP att man på grund av det rådande läget tvingas ta till exceptionella åtgärder: tränarna permitteras.

JYP meddelade på onsdagen att man nått ett resultat i samarbetsförhandlingarna som pågått med spelarna den senaste tiden. Till följd av förhandlingarna kommer samtliga spelare att gå ner i lön under resten av året.

– Resten av säsongen behandlar vi senare och tar då i beaktande de rådande omständigheterna, skriver klubben.

Tränarna kommer inte lika lätt undan. JYP meddelar nämligen att man inte kunde nå ett resultat i förhandlingarna med dem, vilket leder till att tränarna Pekka Tirkkonen och Ari Santanen permitteras fram till slutet av året.

Tirkkonen är chefstränare för klubben och Santanen hans assisterande tränare. Resten av klubbens tränare får fortsätta jobba deltid eller med lägre lön.

"Viktigt att få det undanstökat"

Under permitteringstiden är det Jukka Varmanen, utvecklingschef Jussi Tupamäki och delvis målvaktstränaren Jarkko Hyytiä som ansvarar för jobbet, skriver klubben.

– Det var viktigt att få förhandlingarna undanstökade så snabbt som möjligt så att vi kan börja koncentrera oss på det väsentliga igen. Att samarbetsförhandla är aldrig något som man som arbetsgivare vill göra, men under dessa förhållanden hade vi inget val, säger vd Risto Korpela.

Pekka Tirkkonen vill själv inte spekulera i hur förändringen på tränarbänken kommer att påverka laget.

– Tiden får utvisa hur det går. Vi har erfarna spelare och en bra laganda, säger han till Yle Urheilu och berättar samtidigt att han nu måste smälta det här beskedet innan han kan säga något om sin egen framtid.

Tirkkonen hyllar också laget för den moral man visat upp under samarbetsförhandlingarna.

– Situationen har nog påverkat nattsömnen, men koncentrationen har varit på en bra nivå. Förhoppningsvis kan laget prestera bra framöver, säger han.

JYP ligger på nionde plats i ligatabellen efter sex spelade matcher. Härnäst möter JYP Vasa Sport på hemmaplan på fredag.

Jyväskylälaget har spelat tre hemmamatcher den här säsongen och har snittat 2006 åskådare per match, enligt ligans officiella statistik. Det är en klart bättre notering än många andra lag i ligan just nu.

JYP Jyväskylä Oy, bolaget bakom klubben, är däremot i rejäla ekonomiska problem efter att högsta förvaltningsdomstolen dömt företaget att betala 479 000 euro i kvarskatt.