Hoppa till huvudinnehåll

Konstverk vandaliserades på museer i Berlin – misstankar om mystiska konspirationsteorier

Neues Museumi Berlin utsattes för illdåd.
Neues Museum i Berlin utsattes för illdåd. Neues Museumi Berlin utsattes för illdåd. Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,Berlin,museer,brott,Vandalisering,Neues Museum

Över 60 värdefulla konstverk och museiföremål på kända museer i Berlin har vandaliserats. Målningar, skulpturer och sarkofager har sprayats med en oljig vätska.

Tre av Berlins mest kända museer – Pergamon Museum, Alte Nationalgalerie och Neues Museum på Museuminsel (museiön) – utsattes för skadegörelsen.

Museuminsel (museiön) i Berlin
Museuminsel (museiön) i Berlin. Museuminsel (museiön) i Berlin Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,Berlin,museer,Vandalisering,brott,Neues Museum,Pergamonmuseet,Bodemuseum,Alte Nationalgalerie

Museerna finns med på Unescos världsarvslista.

Den oljiga vätskan har förorsakat fläckar på konstföremålen.

Oklart varför händelsen har hemlighållits

Polisen bedömer att vandaliseringen kan ha skett den 3 oktober, men det var först sent i går kväll som informationen om brottet gavs ut.

Det är oklart varför museerna och polisen hittills inte har sagt något om vandaliseringen. Polisen har hänvisat till "taktiska överväganden som är relaterade till utredningen".

Neues Museum i Berlin utsattes för illdåd.
Neues Museum i Berlin är ett av de angripna museerna. Neues Museum i Berlin utsattes för illdåd. Bild: AFP / Lehtikuva Tyskland,Berlin,museer,Vandalisering,brott,Neues Museum
en global satanistisk och coronakriminell scen

Tyska medier talar om en tysk aktivist som i augusti och september spred konspirationsteorier om Museuminsel.

Aktivisten hade skrivit på mediekanalen Telegram att "Satans tron" förvarades på museet Pergamon, och att institutionen utgjorde centrum för "en global satanistisk och coronakriminell scen” där man offrade människor nattetid och utförde övergrepp mot barn - ett eko från den internationella QAnon-konspirationsrörelsen.

Källor: AP, AFP

Läs också