Hoppa till huvudinnehåll

”Nog är det väl galenskap på någon nivå” – Petteri Nykky är nu tränare för både innebandy- och golflandslaget, men stortrivs med stressen

Petteri Nykky följer med VM-finalen 2018.
Petteri Nykky följer med VM-finalen 2018. Petteri Nykky följer med VM-finalen 2018. Bild: Salibandy.fi Petteri Nykky

Han har lotsat Finland till VM-guld i innebandy. Nu ska han förhoppningsvis leda Finlands golfare mot en ljusare framtid. Petteri Nykky är nämligen ny tränare för golflandslaget – och fortsätter på samma post för innebandylandslaget.

– Det är ju mina två passioner, säger en uppenbart nöjd Petteri Nykky till Yle Urheilu.

På tisdagen klarnade det nämligen att Nykky inte bara fortsätter som chefstränare för innebandylandslaget. Han har också skrivit på för golfförbundet.

Från och med nu ska han träna både Finlands bästa innebandyspelare och golfare.

– Jag övervägde nog länge och väl. Jag ville inte att de skulle krocka med varandra. Kan jag planera in lägren så att de inte går på ett annat VM eller EM? Men så har det alltid varit för mig. På förmiddagen är det golf som gäller och kvällarna är det innebandy, förklarar han och tillägger:

– Inte kommer det här att öka på arbetsbördan på det sättet.

"Sova borde jag åtminstone hinna med"

Faktum är nämligen att Nykky redan tränar landslagsgolfare på en individuell nivå. Finlands främsta damspelare Matilda Castren hör till hans adepter.

Dessutom var både golf- och innebandyförbundet med på noterna.

– I innebandylandslaget har vi en stor organisation som sköter om det mesta, där är jag mer som en övervakare. I golf går vi sedan in på individuell nivå. Jag vill utvecklas inom båda grenarna, säger Nykky.

Matilda Castren.
Matilda Castren. Matilda Castren. Bild: AFP / Lehtikuva Matilda Castren

– Men om jag har tid för något annat? Jag gör ju det jag vill nu. Frun frågade förvisso om jag kommer att vara hemma alls. Men sova borde jag nog åtminstone hinna med, fortsätter han med ett leende. Och tillägger att hunden också måste rastas.

Enligt Nykky bottnar sig beslutet i något hans pappa lärde honom. Pappans devis var nämligen att man ska vara ”passligt galen, så att man trivs”.

– Och nog är det här ju galenskap på någon nivå. Men det är med en så här stor passion som jag förhåller mig till golf och innebandy, säger Nykky.

Dessutom – understryker han – stöder golf och innebandy varandra. Åtminstone enligt Nykky. Enligt honom har flera landslagsspelare i innebandy tagit hjälp av golf för att exempelvis bli bättre på att passa bollen.

– Man måste kunna anpassa farten på samma sätt i båda grenarna. Dessutom sätter det stresståligheten på prov. Så jag har nog försökt övertala många spelare att prova på grenen, säger Nykky.