Hoppa till huvudinnehåll

Oljeolycka i Syndalens hamn - några tiotal liter brännolja har runnit i havet

Militärt övningsområde i Syndalen i Hangö.
En oljeolycka har inträffat i hamnen i Syndalen, arkivbild från hamnen. Militärt övningsområde i Syndalen i Hangö. Bild: yle/Petra Thilman syndalens övningsområde i hangö

Några tiotal liter brännolja har runnit ut i havet vid Försvarsmaktens övningsområde i Syndalen i Hangö. Brännoljan kommer från en tankningsstation i Syndalens hamn.

Det var en cistern i hamnen i Syndalen som sprang läck, berättar Niko Mättö, jourhavande brandmästare på plats i Syndalen.

Ungefär tusen liter brännolja rann ut i oljeavskiljaren, men då dess kapacitet inte räckte till rann en del olja ut i havet i hamnbassängen, säger Mättö.

Han säger att det är svårt att bedöma hur mycket olja det var som kom ut i havet, men säger att det handlar om några tiotals liter olja.

- Det mesta sög vi upp ur oljeavskiljaren som är välisolerad så det fanns ingen risk för att något rinner ut i jordmånen. Oljan i havet samlar vi in med hjälp av bommar. Det är inte frågan om någon katastrof, säger han.

Mättö konstaterar att situationen är under kontroll och att någon mera olja inte rinner ut i havet.

Olyckan skedde lite före klockan 13 på onsdagseftermiddagen på Lernäsvägen.

Västra Nylands räddningsverk berättade också om olyckan på twitter och då fick man först en bild av att olyckan var allvarligare än vad den sist och slutligen var.

Artikeln uppdaterades 21.10 klockan 15.16 med uppgifter från jourhavande brandmästaren som berättade att olyckan inte var så allvarlig som man först trodde.