Hoppa till huvudinnehåll

Oro för nedläggning av Korsholms äldsta skola – Hem och skola har lämnat in skrivelse

Två kvinnor, ena med barnvagn, och två barn står framför en skolbyggnad.
Nina Hållfast hoppas beslutsfattarna fattar mer långsiktiga beslut. Här står hon med sina barn Alexander och Linn Eriksson samt svägerskan Jessica Norrvik utanför Tölby-Vikby skola. Två kvinnor, ena med barnvagn, och två barn står framför en skolbyggnad. Bild: Privat familj,barn (familjemedlemmar),skolor,Tölby,Korsholm,nina hållfast

Tölby-Vikby skola i Korsholm kan tvingas stänga då bildningssektorn ska spara. Nu aktiverar byborna sig för att rädda skolan.

Bildningssektorn behöver mer pengar till nästa års budget och om de inte får det är ett alternativ att lägga ner Tölby-Vikby skola.

Skolan är den minsta skolan i Korsholm med knappa 60 elever.

- Då vi ligger över budgetramen så måste vi komma med aktiva förslag om hur vi når den budgetram vi har fått. Då har vi listat det som vi kan göra och det vi kan göra är att sammanslå Solf och Tölby-Vikby skola, säger bildningsdirektören Denice Vesterback.

Det här skulle ske i så fall redan hösten 2021 och enligt Vesterback skulle kommunen spara in 300 000 euro årligen genom att sammanslå skolorna.

Oerhört tråkigt att man vill lyfta fram något sådant här med en så snabb tidtabell― Nina Hållfast

Det här har fått föräldrar och bybor att ställa sig på barrikaderna.

- Första reaktionen var att det här är oerhört tråkigt att man vill lyfta fram något sådant här med en så snabb tidtabell, säger Nina Hållfast.

- Speciellt för våra barn som är mitt i en pandemi och vet inte hur våren kommer att se ut och sedan ännu till på köpet ge dem stressen av att de kanske måste byta skola.

Hållfast har ett barn i årskurs 3 och ett barn i förskolan. Hon är också med i Hem och skola-verksamheten.

Ett plakat på en stor sten. På olakatet står texten Tölby- och Vikbybor byggde skolan år 1879.
Tölby-Vikby skola är Korsholms äldsta. Skolan firade 140 år förra året. Ett plakat på en stor sten. På olakatet står texten Tölby- och Vikbybor byggde skolan år 1879. Bild: Privat skolor,Korsholm,Tölby,Vikby,tölby-vikby skola

Har lämnat in skrivelse

Tölby-Vikby hem och skolas styrelse har lämnat in en skrivelse till beslutsfattarna i kommunen där de argumenterar för att bevara skolan.

- Det som jag hoppas är att politikerna tar sig en tankeställare ifall det är rätt att ta fram sådana här drastiska och snabba lösningar. Ta beslut som är mer långsiktiga, det efterfrågar vi, säger Hållfast.

I skrivelsen frågar man sig ifall en nedläggning av skolan faktiskt sparar in så mycket pengar. Enligt styrelsen finns det stor potential i området som borde utvecklas inte avvecklas.

Väldigt viktigt att man säkrar framtida skatteintäkter före eventuella ganska snabba och små inbesparingar― Nina Hållfast

Man anser att Tölby-Vikbyområdet är det största outnyttjade potentiella bostadsområdet i trakten.

- Kommunen äger ett 72 hektar stort område här, det så kallade gamla hästsportcentret, där man med gammalt möter nytt kan marknadsföra det här området. Jag ser det som väldigt viktigt att man säkrar framtida skatteintäkter före eventuella ganska snabba och små inbesparingar som det här skulle föra med sig, konstaterar Hållfast.

Hållfast flyttade själv till Tölby för tre år sedan utan någon koppling till området. Hennes man är från Jakobstad och hon själv är från Kristinestad.

- Vi skulle nog inte ha flyttat hit om det inte funnits en skola. Vi hade ett annat objekt som vi såg på som fanns inne i Vasa.

- Men vi valde det här just för närheten till skolan och så visste vi att Liselund utvecklas och det är nära flygplatsen. Det här läget och servicen var nog det som lockade oss hit.

Inget beslut har fattats

Enligt bildningsdirektören Denice Vesterback har inga beslut fattats ännu och inför nästa års budgetår finns verksamheten kvar i Tölby-Vikby skola.

- Om fullmäktige godkänner det budgetförslag vi har gett, så fortsätter vi som förr. Men om de inte gör det så får vi som uppdrag att skära i verksamheten. Då måste vi presentera olika alternativ för bildningsnämnden, som sedan fattar beslut om hur vi ändrar i vår verksamhet så att vi ska klara den budget som vi har fått.

- Alla vill ha kvar sina byskolor och vi skulle jättegärna ha den kvar. Det kan vara att Tölby-Vikby skola har många år framför sig ännu.

bildningsdirektör Denice Vesterback
Enligt Denice Vesterback är nedläggningen bara ett alternativ ifall fullmäktige inte godkänner bildningssektorns budget. bildningsdirektör Denice Vesterback Bild: Yle/Anna Ruda Korsholm,denice vesterback

Solf skola, dit eleverna från Tölby-Vikby skola skulle flyttas vid en eventuell nedläggning, byggs ut som bäst. Enligt Vesterback ryms alla elever i den nya skolan.

- Vi bygger ut med utrymmen för förskolan och fyra klassrum till. Det finns 13 klasser i Solf och det är inte så många elever per årskurs i Tölby-Vikby, så de ryms in i de här 13 redan befintliga grupperna.

Vesterback har sett skrivelsen och säger att den kommer att presenteras på bildningsnämndens möte på onsdag.

- Det är jättebra att man aktiverar sig för sin hembygd och att man reagerar då den service man är van med känns hotad. Det är bra att det diskuteras.

Läs också