Hoppa till huvudinnehåll

Påven vill se lagar om samkönade partnerskap: ''De har rätt att ingå i en familj''

Påve Franciskus pratar med journalister på flygplanet på väg hem från Polen 31.7.2016
Påvens uttalanden är Vatikanens starkaste hittills. Påve Franciskus pratar med journalister på flygplanet på väg hem från Polen 31.7.2016 Bild: EPA/DANIEL DAL ZENNARO Påve,Franciskus

Påve Franciscus uttalade sig om homosexuellas rätt till familj i en ny dokumentär som hade premiär i Rom på onsdagen. Enligt påven borde även samkönade par kunna ingå bindande registrerade partnerskap.

– Homosexuella är Guds barn. Vi måste skapa en lag för partnerskap, på så vis är de skyddade av lag, säger påven.

Påven understryker också att ingen ska överges och göras olyckliga.

Uttalandet är Vatikanens hittills starkaste stöd för samkönade parterskap.

Då han var ärkebiskop i Buenos Aires stödde han att samkönade par skulle skyddas av lag i någon form, men motsatte sig äktenskap mellan samkönade.

Han har ändå inte tidigare tagit lika stark ställning till samkönade äktenskap i egenskap av påve, och den romersk-katolska kyrkan syn på samkönat äktenskap har varit negativ.

Däremot har han år 2013 sagt att samkönade pars adopterade barn kan påverkas negativt, och att varje barn behöver en pappa och en mamma som kan hjälpa dem skapa sin identitet.

Året därpå gick det rykten om att han visat sitt stöd för samkönade äktenskap i en tidningsintervju, något som Vatikanen dementerat.

Dokumentären Francesco handlar om påvens liv och visades för första gången i dag, under filmfestivalen i Rom.

Källor: Reuters, BBC

Rättelse kl 22.58: Ordet äktenskap ändrades till partnerskap i rubriken.