Hoppa till huvudinnehåll

Polisen utreder flera coronadödsfall på vårdhem i Kiuruvesi – misstankar bland annat om dödsvållande

Bild på vårdhemmet Kalliosydän.
Vårdhemmet Kalliosydän i Kiuruvesi har 30 platser, i månadsskiftet mars-april drabbades det av coronavirussmitta. Bild på vårdhemmet Kalliosydän. Bild: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle vårdhem,Kiuruvesi

Polisen undersöker om det har skett brott i samband med att många klienter vid ett vårdhem i Norra Savolax dog av virussjukdomen covid-19 i våras. Flera ansvarspersoner är misstänkta.

Vårdhemmet som polisutreds heter Kalliosydän, det ligger i Kiuruvesi och det drevs fram till i våras av vårdbolaget Attendo. Numera har verksamheten tagits över av den lokala vårdsamkommunen.

Uppgifterna om coronavirussmittan på hemmet är anmärkningsvärda. Hemmet har 30 platser och i våras dog tolv klienter i covid-19. Då hemmet drabbades av viruset, i månadsskiftet mars-april, hörde det till Attendo.

Polisen i östra Finland utreder om de ansvariga för vårdhemmet har begått brott när viruset kom åt att sprida sig så kraftigt.

- Det är fråga om en mycket omfattande utredning där vi hör tiotals personer och den är ännu på hälft, säger utredningsledaren Minna Koistinen till Svenska Yle.

Inga vårdare bland de misstänkta

Misstankarna gäller många olika brottstyper, bland annat dödsvållande, vållande av skada eller fara, brott mot tjänsteplikten, arbetarskyddsbrott och givande av falsk information.

Med hänvisning till att utredningen är på hälft ger polisen inte ut närmare detaljer om vilka som misstänks för de här brotten. Antalet misstänkta är fler än tio personer.

- De är chefer med ansvarsposter inom olika organisationer. Inga vårdare är misstänkta, uppger utredningsledaren Minna Koistinen.

Attendos vd avfärdar tanke om vinstsyfte

I samband med utredningarna kring möjligt dödsvållande beaktar polisen också möjligheten att strävan efter ekonomisk nytta kan ha lett till försummelser från vårdhemmets sida. Det har tidningsgruppen Lännen Media rapporterat om.

Vid östra Finlands polis säger Minna Koistinen till Svenska Yle att det här är en aspekt som polisen alltid beaktar, men inget av huvudspåren i den här utredningen.

Attendos verkställande direktör Virpi Holmqvist säger i en kommentar till nyheten att hon inte känner till några omständigheter som skulle ha gett företaget ekonomisk nytta i fallet.

Holmqvist säger också att företaget välkomnar utredningen och bistår polisen med uppgifter.

Texten och rubriken har ändrats 21.10.2020 kl. 14.14 och kl. 15.40 med mera information från polisens sida samt preciseringar om att misstankarna om ekonomisk vinning bara är en av många detaljer.