Hoppa till huvudinnehåll

SVT: Svenska kvinnor med kopplingar till IS kan ställas inför rätta i Syrien

Lägret al-Hol i Syrien.
Lägret al-Hol i Syrien Lägret al-Hol i Syrien. Bild: Otso Reunanen/ Yle lägret al-Hol,al-Hol,Syrien

Rättegångar planeras i Syrien för de svenska kvinnor som har kopplingar till terrororganisationen IS, rapporterar SVT.

Rättegångar mot kvinnorna är planerade att hållas i det kurdstyrda nordöstra Syrien i början av nästa år.

De kurdiska myndigheterna har tidigare uppmanat västländer att ta hem sina egna medborgare som rest till IS i Syrien.

En delegation från svenska utrikesdepartementet har varit på plats i nordöstra Syrien för att diskutera frågan med de kurdiska myndigheterna. En viktig fråga som måste lösas är vad som ska ske med barnen till svenska IS-anhängare.

Det har talats om att det ska byggas ett barncenter där barnen kan bo och gå i skola under den tid som rättsprocesserna pågår.

– De flesta barnen är små. Därför behövs det stöd för att bygga ett barncenter där barnen kan vara under mer normala omständigheter. Där det också kan finnas skola under tiden som rättsprocesserna pågår, säger Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige som också deltog i utrikesdepartementets resa.

SVT konstaterar också att det kurdiska självstyret fattat beslut om att släppa 25 000 syriska invånare från al-Hol-lägret. På frågan om vad som är skillnad mellan att släppa 25 000 syriska medborgare jämfört med kvinnor som är svenska medborgare svarar Syrienkurdernas utrikespolitiska talesman Abdel Karim Omar så här:

– Föräldralösa barn och humanitära fall är vi redo att skicka till Sverige, men de som har begått brott här ska dömas här. Det är vi och Sverige eniga om. De som gick med i IS från europeiska länder fattade aktiva beslut om att resa till IS och många av dem är delaktiga i IS-brott.