Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare ett militärvittne styrkte den åtalades oskuld under sista hovrättsdagen i Skogby-fallet

Ett grönt militärfordon på en asfalterad väg i närheten av ett järnvägsspår.
Tingsrätten gjorde en rekonstruktion vid Skogbykorsningen för ett år sedan. Ett grönt militärfordon på en asfalterad väg i närheten av ett järnvägsspår. Bild: Marica Hildén / Yle Västnyland,Raseborg,Skogby, Raseborgs stad,rättegång,Ekenäs,Plankorsningsolyckan i Raseborg 2017,olycksplatser,Västra Nylands tingsrätt,Järnvägsspår,militärfordon,skogby

Huvudförhandlingen gällande olyckan i Skogby plankorsning i Raseborg har avslutats i Helsingfors hovrätt. En beväringschaufför står åtalad för vållande av tre beväringars död i olyckan 2017.

Den beväring som körde militärfordonet har friats av Västra Nylands tingsrätt, men åklagarmyndigheten överklagade. Nu behandlas allt igen. Svenska Yle livebloggade från rättegången, som avslutades redan före lunchtid.

Hovrätten inledde behandlingen av fallet i måndags

Västra Nylands tingsrätt förkastade åtalet för ett år sedan. Men åklagaren har i sitt besvär yrkat på straff för tre brott: äventyrande av trafiksäkerheten, tre dödsvållanden samt tjänstgöringsbrott eller tjänstgöringsbrott av oaktsamhet.

Hovrätten inledde behandlingen av fallet i måndags under ledning av hovrättsrådet Nina Wilkman. Man började med att gå igenom teknisk bevisning och höra några vittnen som redan hördes i tingsrätten i Raseborg.

Helsingfors hovrätt med domarna bakom skranket, åklagaren till vänster och försvarsadvokat och åtalad till höger
Rättegången i Helsingfors hovrätt inleddes på måndag. Helsingfors hovrätt med domarna bakom skranket, åklagaren till vänster och försvarsadvokat och åtalad till höger Bild: Bengt Östling/YLE rättegång,Helsingfors hovrätt,Plankorsningsolyckan i Raseborg 2017

Försvarets nya vittne var Peter Fredriksson, kaptenlöjtnant vid Nylands brigad. Han förklarade att statsåklagarens begäran om särskilda åtgärder vid svåra trafiklägen är svår att förverkliga.

Idag kom ett andra militärt vittne, kommendörkapten Eki Lamminmäki. Han förklarade mer eller mindre klart att han skulle ha gett en utskällning åt den chaufför som på egen hand ställer ut en utkik och skapar kaos i kolonnen.

Vid dagens rättegång gav åklagare och försvar avslutningsvis sina slutpläderingar. Hovrätten ger sin dom senast den 10 december.

-Det är inte realistiskt att vi skulle klara tidsfristen på 30 dagar, meddelade hovrättsrådet Nina Wilkman.

Bengt Östlings liveblogg från rättegången:

Läs också