Hoppa till huvudinnehåll

31 nya fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt - nästan alla kommuner drabbade senaste veckan

Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus.
Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus. Bild: Yle/Anna Ruda Vasa centralsjukhus,Juha Salonen

Flera av de 31 smittade kommer från Korsholm, Närpes och Jakobstadstrakten, bara två kommer från Vasa. Infektionsöverläkare Juha Salonen på Vasa centralsjukhus berättar att det har funnits coronafall i nästan alla österbottniska kommuner under den senaste veckan.

- En av de få bra sakerna nu är att vi har mycket få äldre människor som smittas. Vi är rädda för att äldre ska smittas eftersom det ganska säkert betyder att de måste tas in på sjukhus.

Salonen berättar att de som nu testar positivt för coronaviruset är personer i arbetsför ålder, men också skolelever.

Den största delen av de 31 smittade bor i landskapets norra och södra delar och inte i Vasa. Flera av fallen har uppdagats inom samma familjer. Alla smittade är isolerade och spårningen av de som blivit exponerade är i gång.

De två senaste dagarna har 20 nya fall av corona rapporterats. Efter dagens 31 fall påminner Salonen om att österbottningarna måste fortsätta bekämpa epidemin tillsammans.

- Om siffrorna fortsätter att gå ner som de har gjort under de senaste fyra dagarna, utom idag, tror jag att läget är mycket bättre om två veckor. Om vi får många nya fall i Österbotten betyder det att det blir en mycket lång epidemi och risken är stor för att också riskgrupper blir smittade.

För tillfället får fem patienter med coronavirusinfektion sjukhusvård. Med de nya fallen blir incidenstalet 197 fall per 100 000 invånare för de senaste två veckorna. Sedan i våras har sammanlagt 869 fall av coronavirussmitta konstaterats i sjukvårdsdistriktet.