Hoppa till huvudinnehåll

70-plussarna släpps ur coronaburen i Sverige - nu gäller samma regler för alla oberoende ålder

I Sverige omfattas 70-plussare inte längre av strängare rekommendationer för att bekämpa coronaepidemin. Från och med nu gäller samma regler för alla medborgare. Det beskedet kom Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson med i morse.

Hallengren betonade allas ansvar nu - varenda en ska se till att smittan inte sprids.

Det är orimligt att äldre och personer i riskgrupper ska bära det största ansvaret - bördan måste fördelas jämt

- Det är orimligt att äldre och personer i riskgrupper ska bära det största ansvaret - bördan måste fördelas jämt, sade hon.

Mentala konsekvenser

Carlson konstaterade att de strängare rekommendationerna som infördes för de äldre den 1 april har haft konsekvenser för den psykiska välmågan hos de äldre, människor har också känt av en viss stigmatisering.

- Så får det inte vara. Personer över 70 måste få leva som alla andra. Många har saknat sociala sammanhang och känt frustration över att de särbehandlas.

Han sade att äldre löper större risk att insjukna allvarligt annars också, därför måste de själva göra en bedömning hurudana risker de vill ta under epidemin.

Att hålla avstånd gäller för alla

De regler som gäller alla medborgare i Sverige är fortsättningsvis att hålla avstånd, undvika fysiska kontakter, tvätta händerna och stanna hemma om man känner sig sjuk.

- Rådet är att inte utsätta sig själva och andra för fara, betonade både Hallengren och Carlson.

- Det går att träffa en nära vän om ni båda är symtomfria. Om ni går och handla se till att hålla avstånd. Vänd i dörren om ni ser att det är trängsel på en restaurang, sade Lena Hallengren.

Många har hoppats på lättnader

Folkhälsomyndigheten i Sverige införde allmänna råd för äldre den 1 april. Specifikt personer över 70 år skulle så långt det var möjligt begränsa fysiska kontakter med andra och undvika att vistas på platser med många människor.

De har alltså levt under betydligt stramare förhållanden än andra.

Rekommendationerna har hållits kvar trots att många har hoppats på en lättnad för de äldre. Det var på grund av det ansträngda läget inom sjukvården som myndigheterna valde att inte lätta på rekommendationerna.

Nu bedöms ändå trycket på vården inte vara så stort som i våras. Men - Johan Carlson förnekade inte möjligheten att äldre som insjuknar i covid-19 kan dö.

- Det vill jag inte hålla för uteslutet, säger han till Expressen.

Källor: SVT, SR, Aftonbladet, Expressen