Hoppa till huvudinnehåll

Bastuflotte kan inte ligga i Hangöbys småbåtshamn - fiskehamnen ett alternativ

Småbåtshamn.
Staden vill inte ha någon bastuflotte i småbåtshamnen under vintern, men eventuellt en bit bort. Småbåtshamn. Bild: Robin Lindberg / Yle Västnyland,Hangö,Hangöby,småbåtshamnar,fritidsbåtar,hangöby hamn

En populär nyhet i årets Sommarhangö var en bastuflotte som folk kunde åka ut med från Hangöby hamn. Nu vill företagaren erbjuda kunderna samma möjlighet året om.

Tekniska nämnden säger dock nej på grund av simförbud. Däremot kan en annan plats bli aktuell.

Utökade rekreationsmöjligheter

Företagaren motiverar sin ansökan med att det skulle vara ett bra komplement till en förlängd säsong.

Bastuugnen i #urbcultbastun
Bastubad kan leda till simning och det är förbjudet i Hangöby småbåtshamn. Bastuugnen i #urbcultbastun Bild: Yle/Carmela Walder allmän bastu,bastur,bastuugnar

Det skulle också ge folk en möjlighet till rekreation och att njuta av naturen. De som bastar på flotten skulle kunna ta sig ett dopp i småbåtshamnen då vädret tillåter.

Simförbud sedan länge

Tekniska nämnden sade under sitt möte 21.10 dock bestämt nej till placeringen. Motiveringen är att det råder simförbud i Hangöby hamn sedan år 2003. Förbudet är senast uppdaterat år 2008.

Orsaken till förbudet är folks säkerhet, att de inte ska skada sig eller störa båttrafiken.

Tekniska nämndens ordförande Jarkko Immonen (SDP) berättar ändå att man beslöt att utreda om flotten kan ligga i den så kallade fiskehamnen i Hangöby i stället.

Den ligger lite på sidan av och där finns bland annat plats för att tvätta mattor och en brygga för att meta.