Hoppa till huvudinnehåll

"Finska turister har hittat hit i år och kommer säkert göra det kring julen också" – julsäsongen inget orosmoment i Borgå

En kvinna i kassan i en affär.
Johanna Blom tror att coronasituationen rent av kan locka fler kunder till Gamla stans små affärer. En kvinna i kassan i en affär. Bild: Yle/Hedvig Sandell konsthantverk,Idaboden

När de traditionella julmarknaderna faller bort på grund av coronapandemin, planerar Borgå göra hela staden till en enda stor julmarknad. Lovisa satsar också på shopping och undviker stora evenemang.

– Det kan rent av leda till att vi får fler kunder den här julen. Jag tror att folk vill köpa hantverk och handarbete som de annars skulle hitta på julmarknader, funderar Johanna Blom i en hantverksaffär i Gamla stan i Borgå.

Blom är en av flera hantverkare som har sina produkter till försäljning i den lilla affären. Den här dagen är det hennes tur att stå i kassan.

– Finska turister har hittat hit den här säsongen och kommer säkert göra det kring julen också, tror hon.

Blom säger att hon och de andra i affären är positivt inställda till julsäsongen över lag, trots att coronaviruset härjar där ute.

– Vi förväntar oss mycket jobb på veckosluten. Inne i veckorna är det så klart lite tystare.

Jag tror att folk vill köpa hantverk och handarbete som de annars skulle hitta på julmarknader― Johanna Blom

Hela Borgå en julmarknad

För Borgå stads del medger marknadsföringsplanerare Jan-Christian Forsman att det förstås blir ändringar i årets julplaner.

– Det är julmarknaderna som kommer falla bort.

Det tänker staden ändå inte låta bli ett problem.

– Hela Gamla stan och hela Borgå ska vara som en enda stor julmarknad. Där har vi ganska bra möjligheter att locka hit folk.

Tanken är att människor ska kunna gå runt i speciellt Gamla stan och köpa sina julprylar i butikerna där.

– Då kan du kontrollera mängden kunder i butikerna. Har du en större lokal med mycket besökare skulle det bli väldigt mycket svårare.

En man i Gamla stan.
Jan-Christian Forsman förväntar sig liv och rörelse i Borgå under julen. En man i Gamla stan. Bild: Yle/Hedvig Sandell reklam (marknadsföring),Jan-Christian Forsman

Hård marknadsföring förväntas ge resultat

Forsman berättar att staden kör hårt med marknadsföring inför julsäsongen.

– Vi marknadsför Borgå som en julstad, speciellt i Helsingfors och huvudstadsregionen. Vi har till exempel en julbuss som kör omkring i Helsingfors.

Dessutom skickar staden broschyrer och hempostning till Kotka, Kouvola och Lahtistrakten.

– Vi förväntar oss att mycket folk kommer röra sig här. Julen är ändå en så stor grej och Borgå en julstad.

Eftersom det inte går att ordna fysiska evenemang på samma sätt som förr satsar Borgå också på virtuella upplevelser.

– Julfreden, självständighetsfirandet och julöppningen streamas i år. Det positiva med det är att alla nu kan delta.

Lovisa satsar på shopping

Också i Lovisa blir det förändringar i utbudet kring julen. Malmgårds julmarknad och de traditionella julhemmen uteblir och i stället satsar staden på utomhusevenemang.

Turistsekreterare Lilian Järvinen träffade lokala företagare för att diskutera julen på onsdagen.

– Vi år koncentrerar vi oss mer på shopping och kommer att ordna två shoppingdagar, säger Järvinen.

Lovisa stads turistsekreterare Lilian Järvinen
Lilian Järvinen tror att folk vill besöka Lovisa för att spana in vackra vyer. Arkivbild från Strömfors bruk. Lovisa stads turistsekreterare Lilian Järvinen Bild: Yle/ Carmela Walder Strömfors,bruk,Lovisa,byar,turism,turistsekreterare Lilian Järvinen

Det blir en fortsättning på Lovisa Open som staden och företagarna ordnade i somras, den 27 november och den 5 december – den här gången i julversion.

– Vi satsar på att man kan handla sina julklappar lokalt och använda lokala tjänster. Däremot blir det inga större evenemang där man samlas i stora mängder; det vill vi undvika i år.

Julmarknader blir det också, både på Skeppsbron och i Strömfors bruk.

– Men också där försöker vi undvika större happenings där man samlas i grupp. Så det blir inte så mycket program utan mer att man går och handlar och snabbt uträttar sina ärenden för att undvika smitta.

Frida Frankenhaeuser intervjuade Lilian Järvinen i Yle Östnylands morgonsändning. Hör hela intervjun nedan: