Hoppa till huvudinnehåll

HJK ställs mot isländskt motstånd i Champions League-kvalet: ”De har flera landslagsspelare i truppen – men Europaspel tänder garanterat”

HJK firar ett mål mot TiPS.
Arkivbild. HJK firar ett mål mot TiPS. Bild: Tomi Hänninen HJK Helsingfors (kvinnornas laget),Nationella ligan,Essi Sainio,Emmaliina Tulkki,Mimmi Nurmela

I början av november kör damernas Champions League i fotboll igång med den första kvalomgången. Nu står det klart att de regerande mästarna HJK där kommer att ställas mot isländska Valur.

Valur vann den isländska damligan i fotboll säsongen 2019 efter en paus på nio år och ligger nu tvåa i tabellen. HJK gick in som oseedat lag i lottningen.

”Klubi” undvek alltså de allra vassaste motstånden och trots att de blåvitrandiga går in i matchen som underdogs – åtminstone om man frågar dem själva – så tror chefstränaren Jonne Kunnas på sina adepters chanser.

– Det känns fantastiskt att vi snart får spela Europafotboll. Det har varit ett långt år, men chansen att visa upp sig på de europeiska arenorna tänder garanterat varje spelare, säger Kunnas på klubbens webbplats.

– Valur har flera landslagsspelare i truppen och är som helhet ett väldigt kvalitativt lag. Jag ser fram emot att få bekanta oss närmare med dem och lägga fram en plan för att nå ett så bra resultat som möjligt, fortsätter han.

Inleder borta

Den första kvalomgången avgörs med ett enkelmöte och HJK lottades att vara bortalag.

– Det är förstås en utmaning, medger Kunnas.

Matchen spelas antingen den 3 eller 4 november. Sammanlagt 40 lag deltar i den första kvalomgången, varav de 20 vinnarna sedan gör upp om de tio sista platserna i slutspelsfasen.

Det är sammanlagt 32 lag som deltar i slutspelsfasen, som kör igång med sextondelsfinaler. Katriina Talaslahtis Lyon, Tuija Hyyrynens Juventus samt Emma Koivistos och Natalia Kuikkas Kopparbergs/Göteborgs FC inleder sin turnering i det skedet.

I Nationella ligan ligger HJK på fjärde plats.