Hoppa till huvudinnehåll

Myndigheterna försiktigt optimistiska om coronaläget: Viruset ser inte ut att spridas i samma takt som tidigare – fester och privata evenemang fortfarande en smittokälla

Inom oktober månad har antalet nya coronafall ökat betydligt, men under den senaste veckan verkar spridningen ha lugnat ner sig. I dag på torsdagen rapporterar Institutet för hälsa och välfärd om 184 nya fall i Finland.

– Just nu ser omkring 200 nya fall dagligen ut att vara det nya normala, säger Anna Katz vid Institutet för hälsa och välfärd under myndigheternas gemensamma presskonferens i dag på torsdagsförmiddagen.

Totalt har nu över 14 000 fall av coronavirussmitta rapporterats sedan epidemin kom till Finland. Just nu vårdas 65 personer på sjukhus och 7 personer på intensiven. Incidensen denna vecka ligger på 22,2 fall per 100 000 invånare - siffran har sjunkit något från förra veckan.

Ute i världen är incidensen på uppgång i många europeiska länder, bland annat i Spanien, Frankrike, Nederländerna och Belgien.

Läget ser ut att lugna ner sig

Det positiva är ändå att fallen här hemma inte ser ut att öka i samma takt som tidigare.

När det kommer till den regionala situationen är sex områden i accelerationsfasen. Till dem hör Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där incidensen är 85 fall per 100 000 invånare per två veckor, och nu också Åland.

Fortfarande är situationen allvarligast inom Vasa sjukvårdsdistrikt, där det förekommer samhällsspridning, alltså är risken för att smittas av coronaviruset mycket hög.

– Siffrorna tyder ändå på att läget håller på att lugnas ner, säger Social- och hälsovårdsministeriets strategidirektör Liisa-Maria Voipio-Pukki.

Exponeringarna som skett bland hälsovårdspersonalen och inom äldrevården är emellertid oroväckande. På det stora hela har man ändå lyckats skydda den äldre befolkningen rätt bra, säger experterna. Den här veckan har 80 procent av de nya smittofallen konstaterats hos personer under 50 år.

Överlag har regionala åtgärder har helt tydligt hjälpt att få bukt med epidemin. Till dem hör rekommendationen om distansarbete och munskydd på offentliga platser. Inom social- och hälsovården rekommenderas nu munskydd alltid då man är i kontakt med kunderna.

40 procent av smittorna sker inom hemmet

I över 50 procent av smittofallen är smittokällan fortfarande okänd, säger Anna Katz vid Institutet för hälsa och välfärd.

40 procent av smittorna sker inom hemmet, vilket är något som samhälleliga aktörer inte kommer åt. Därför vore det viktigaste att smittan inte alls når hemmet, konstaterar experterna.

På en del arbetsplatser och skolor har det förekommit smittospridning, men vid skolor har exponering sällan lett till många smittor. Fester och andra privata tillställningar är däremot fortfarande en stor smittokälla, säger Katz.

Äldre verkar fortfarande leva försiktigt, och det här bidrar till att smittan inte spridits bland den delen av befolkningen. Äldre personer rekommenderas fortfarande undvika sociala kontakter, men inte isolera sig helt.

Katz påminner också att det är viktigt att unga kommer ihåg att ha god hygien och hålla fysiskt avstånd när de träffas med släkten.

Vi direktrapporterade från presskonferensen:

Läs mera:

Här kan du följa med aktuell coronastatistik från Finland, Norden och världen – antalet smittade per kommun, antalet döda och personer på sjukhus

Våra interaktiva grafer följer med spridningen av covid-19 och uppdateras kontinuerligt. Se hur många som smittats och hur många som vårdas på sjukhus i Finland. Här hittar du också antalet smittade per kommun.

Uppdatering 22.10 kl 11:53: Dagens coronasiffra uppdaterad från 222 till 184.

Läs också