Hoppa till huvudinnehåll

När ska munskydd nu användas? Hur ofta måste jag byta? Får jag åka en tom buss utan skydd? Det här är de rådande munskyddsrekommendationerna

Människor på rulltrappa i Helsingfors.
Hur trångt måste det vara för att man bör använda mask? Människor på rulltrappa i Helsingfors. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,augusti,2020,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),Helsingfors metro,metro ,metrostationer,rulltrappor

Rekommendationerna om munskydd har förblivit oklara för många, och det är inte en överraskning då de förändrades snabbt i början av hösten. I den här artikeln sammanfattar vi vad som gäller angående munskydd, då vi befinner oss i den senare halvan av oktober.

Vanliga frågor:

På vilka alla ställen rekommenderas nu munskydd?

THL rekommenderar att man använder munskydd på följande platser (rekommendationen gäller i hela landet):

 • I kollektivtrafik, där man inte alltid kan undvika närkontakter.
 • Resenärer som anländer till Finland från ett riskområde och tar sig från inreseplatsen till karantänen, samt om de under karantänen av nödvändiga skäl måste röra sig utanför hemmet.
 • Personer som ska testa sig för corona och är på väg till provtagning, samt innan testresultatet är klart, om de av nödvändiga skäl måste röra sig utanför hemmet.

I sjukvårdsdistrikt i accelerationsfasen rekommenderas även munskydd i skolor på andra stadiet, exempelvis gymnasier och yrkesskolor, och i offentliga lokaler inomhus och offentliga evenemang, där avstånd inte kan garanteras.

I spridningsfasen rekommenderas också munskydd för högstadier, och rekommendationen för kollektivtrafik och offentliga platser pch evenemang är strängare.

Vilken fas ett distrikt befinner sig i bestäms av en rad faktorer, som incidens, antal fall och trendens riktining. Här kan du se nuläget.

Exempel på offentliga utrymmen där ansiktskydd rekommenderas

 • Butiker och köpcentra
 • Lokaler för penningspel- och vadslagningstjänster
 • Postkontor, banker, bibliotek och liknande lokaler
 • Anläggningar för fysisk aktivitet eller sport och deras åskådarplatser (åtminstone offentliga utrymmen och omklädningsrum)
 • Simhallar, utebassänger, span och bastur (allmänna utrymmen och omklädningsrum)
 • Kyrkor och andra lokaler för religiösa samfund
 • Konsertsalar och andra lokaler där levande musik uppförs
 • Teatrar och andra lokaler för uppförande av scenkonst
 • Biografer och andra lokaler för uppförande av filmer och andra liknande audiovisuella verk
 • Museer och gallerior
 • Nöjes- och temaparker och attraktioner om inomhus
 • Festivaler och marknader om inomhus
 • Kongress- och utställningscenter och anläggningar där kongresser, mässor och andra liknande evenemang ordnas

Källa: THL

Till exempel befinner sig Österbotten i spridningsfasen, och rekommenderar att också alla högstadieelever ska ha munskydd då de återvänder till närundervisning på måndag.

I huvudstadsregionen rekommenderas också sedan en tid att man använder munskydd också på alla arbetsplatser.

I den här artikeln kan du läsa mer om lokala rekommendationer.

Kan jag tvingas ha på mig skydd på jobbet? Eller på kvällskursen?

Åtminstone i huvudstadsregionen rekommenderas munskydd också på alla arbetsplatser, där säkerhetsavstånd inte kan garanteras. Om du inte kan arbeta på distans ska arbetsgivaren betala för och/eller erbjuda munskydd på arbetsplatsen, säger Näringslivet EK:s sakkunnigläkare Auli Rytivaara.

Såväl Rytivaara som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts vd Juha Tuominen säger till Yle att arbetsgivaren inte kan tvinga någon ha munskydd.

För tillfället förbereds även strängare skyddrekommendationer för hobbyer och fritidsnöjen i huvudstadsregionen. Redan nu har många föreningar och grupper rekommenderat munskydd efter behov.

Huvudstadsregionens corona-arbetsgrupps plan är att sammankomster och tillställningar på över 20 personer ska tvingas kräva munskydd av sina deltagare.

Ett sådant beslut måste dock tas av regionförvaltningsverket.

Hur ofta måste jag byta munskydd?

När rekommendationen skärpts frågar sig många hur länge man klarar sig med ett munskydd. Hur många måste man alltså i teorin ta med sig för en dag på jobbet/i skolan/på stan?

För det första ska du inte återanvända ett skydd omedelbart; då du tagit det av dig är det färdiganvänt. För engångsskydd innebär det skräpkorgen (gärna i en egen plastpåse så sophanterarna inte tvingas röra i ditt potentiellt coronasmittade skydd) eller, som forskningscentralen VTT:s undersökning visar, tvätt. Engångsskydd tål enligt VTT maskintvätt i 60 grader eller kokning upp till tio gånger.

För tygmasker att de ska i tvätten i 60 grader eller kokas i fem minuter innan du sätter på dem igen. För masker och skydd av bättre kvalitet som kan återanvändas finner du information om hur på förpackningen.

Ihmisiä liukuportaissa Mall of Triplassa, Helsingissä.
Munskydd kan användas tills de är fuktiga, sen måste de tvättas eller slängas. En kort resa med kollektivtrafik eller besök i köpcentrum borde du klara med ett skydd. Ihmisiä liukuportaissa Mall of Triplassa, Helsingissä. Bild: Henrietta Hassinen / Yle handelscentra,minuthandel,inköp,konjunkturväxlingar,ekonomiskt läge,Business confidence,köpcentra,ekonomi,nybyggnad,Köpkraft,recession,arbetslöshet,fattigdom,permittering,Helsingfors,Böle, Helsingfors stad,Mall of Tripla,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirus,oktober,2020,COVID-19,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirus disease,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,konsumtion,konsumtionsvaror (varor)

För det andra kan de vanligaste munskydden bara användas en kort stund, enligt myndigheterna. Engångsskydd och tygmasker fungerar en kortare tid än skydd av högre kvalitet. Här kan du läsa mer om olika typer av skydd.

Myndigheternas instruktion att ett och samma skydd bara ska användas tills det är fuktigt av din andedräkt, vilket uppskattas ske inom en timme.

Då skyddet är fuktigt kan man säga att det är mättat, i det skedet andas du bara in coronan om den finns i skyddet, enligt THL.

Måste jag ha munskydd på i en tom buss eller butik?

En het potatis har varit hur man ska tolka munskyddsrekommendationerna: Om jag är ensam i butiken, eller ensam i bussen, eller i tåget, eller i hissen, ska jag då ändå ha skydd på mig?

THL svarar: "Munskydd ska användas på alla platser där avstånd inte kan hållas, så en situationsbedömning kan göras. Ibland har säkerhetsåtgärder vidtagits på annat vis, till exempel med skivor av plexiglas."

Salen myyjä palvelee asiakasta maski päässään.
Det skadar inte att använda munskydd även om det finns tillexempel en plexiskyddsskiva i butikens kassa. Salen myyjä palvelee asiakasta maski päässään. Bild: Arttu Timonen / Yle Helsingfors-Vanda flygplats,coronavirus,ansiktsskydd,virussjukdomar,COVID-19,smittsamma sjukdomar,undantagslagar,undantagstillstånd,karantän,Förkylning,influensa,andningsskydd,riskgrupper,astma,pollenallergi,flygfält,S-gruppen

Om du till exempel är ensam eller så gott som ensam i en liten affär och du bara stannar en kort stund kan du, om du anser att du kan hålla avstånd från andra människor, bedöma att du inte behöver använda munskydd.

Men trots att du sitter ensam på en buss, ett tåg eller en spårvagn så vet du inte hur länge du kommer vara ensam på fordonet. Då måste du bedöma i vilket skede du senast anser munskyddet behövas.

På frågan om man måste använda ansiktsskydd är svaret fortfarande nej. Det är sist och slutligen en rekommendation.

Rättelse 11:56: Munskydd i andra stadiet rekommenderas först i accelerationsfasen, det är inte en grundrekommendation som det felaktigt stod tidigare.

Läs också