Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsmajoritet för ny abortlag - medborgarinitiativ vill låta den gravida bestämma själv

En person håller i en mobiltelefon med en finspråkig text om abort.
Enligt den nuvarande lagstiftningen krävs en orsak och två läkarutlåtanden för abort. En person håller i en mobiltelefon med en finspråkig text om abort. Bild: Lehtikuva abort,Abortlag

Medborgarinitiativet för att uppdatera abortlagstiftningen verkar få positivt gensvar i riksdagen. Bara Kristdemokraterna vill hålla kvar abortlagen från 1970-talet. Yle uutiset har kartlagt åsikterna i riksdagen.

En majoritet av riksdagsgrupperna stöder medborgarinitiativet om en förnyelse av abortlagstiftningen.

Medborgarinitiativet "EgenVilja2020" har samlat över 52 000 stödförklaringar. Initiativet har ännu inte lämnats till riksdagen.

Där krävs att den gravida kvinnans egen vilja i framtiden ska räcka som orsak till abort, fram till slutet av graviditetsvecka tolv. Samtidigt skulle lagens krav om två separata läkarutlåtanden slopas.

"Sträng, gammal abortlagstiftning"

Yle frågade samtliga riksdagsgrupper om deras åsikt om medborgarinitiativet. De som stöder medborgarinitiativet är SDP, Samlingspartiet, De gröna, SFP, Vänsterförbundet och Rörelse nu.

De som stöder förslaget anser att det är hög tid att uppdatera lagen om “avbrytande av havandeskap” från 1970-talet.

- Den finländska abortlagstiftningen hör till de strängaste i Europa. Vi vill få den på en allmän europeisk nivå, säger den gröna riksdagsgruppens ordförande Jenni Pitko.

Jenni Pitko Vihreiden puoluekokouksessa.
De grönas Jenni Pitko vill att den finländska abortlagstiftningen uppdateras. Jenni Pitko Vihreiden puoluekokouksessa. Bild: Petteri Bülow / Yle Gröna förbundet,partimöten,Jenni Pitko

"Egen kropp, egen vilja"

De som stöder initiativet betonar den gravidas rätt att bestämma över sin egen kropp.

Laginitiativet strävar efter en förändring så att den gravida på egen begäran kan avbryta graviditeten före den tolfte graviditetsveckan, utan motivering eller läkarutlåtande.

- Den egna viljan borde räcka, när det gäller beslut inom ramen för självbestämmanderätten. Här syns klart att Finlands lagstiftning har blivit efter, säger Samlingspartiets riksdagsledamot Saara-Sofia Siren.

Statsministerpartiet SDP har ett beslut om frågan från partikongressen 2017. Därför stöder riksdagsgruppen möjligheten till avbrott fram till den 12 veckan utgående från kvinnans egen begäran.

"Läkare behövs inte här, man pratar med andra"

Också Rörelse Nu-gruppens enda riksdagsledamot Harry Harkimo stöder förändringen.

- Lagen är gammaldags. Beslutet om abort är privat. Jag förstår inte varför det skulle behövas två läkare för att besluta om det. Människor pratar om sådana saker med andra än läkare, motiverar Harkimo.

Lagförändringen får stöd också av många experter, konstaterar ordföranden för Finlands Gynekologförening, professor Oskari Heikinheimo vid Helsingfors universitet.

När beslutet om nuvarande abortlagstiftning fattades för 50 år sedan utfördes aborten kirurgiskt. Nu görs ungefär 97 procent av aborterna med läkemedel.

De sakkunniga anser att kravet på två separata läkarutlåtanden är föråldrat.

Antti Kurvinen eduskunnassa 5.3.2020
Centerns gruppordförande Antti Kurvinen säger att Centerns ledamöter har fria händer i samvetsfrågor såsom abortlagstiftningen. Antti Kurvinen eduskunnassa 5.3.2020 Bild: Pekka Tynell / Yle Antti Kurvinen,Centern i Finland,riksdagsledamöter

Centerledamöterna får fria händer

Centerns och Sannfinländarnas riksdagsgrupper tar inte ställning i frågan.

Centerns gruppordförande Antti Kurvinen säger att hans riksdagsgrupp knappast tar ett gruppbeslut. I samvetsfrågor som abortlagstiftningen har ledamöterna fria händer.

- Jag vet att Centerkvinnorna stöder initiativet. Men i gruppen finns säkert också ledamöter som tycker annorlunda. Centern har en hundra år gammal princip att varje riksdagsledamot själv får bestämma sin åsikt i samvetsfrågor, säger Kurvinen.

Centerkvinnorna är med i kampanjen bakom Egen vilja 2020, och Centerns partistyrelse stöder en förändring av abortlagen.

"Ofödda barn ska ha rättighet födas"

Å andra sidan motsätter sig till exempel Centerns riksdagsledamot Pekka Aittakumpu från Uleåborg en förändring av abortlagen. I ett uttalande vädjar han till sina partikollegor att inte godkänna förändringen.

- Kvinnors rättigheter och jämställdhet är viktiga, men vem försvarar det ofödda barnets mänskliga rättighet och barnets jämställda rätt till liv, frågar Aittakumpu i sitt uttalande.

Sannfinländarnas gruppordförande Ville Tavio meddelar att gruppen ännu inte har tagit ställning till initiativet.

- Innan vi bestämmer vår åsikt är det bra att höra experter och föra en etisk diskussion, kommunicerar Tavio.

Riksdagsledamot Päivi Räsänen intervjuas av medier i riksdagen.
Kristdemokraternas gruppordförande Päivi Räsänen anser att man måste beakta det ofödda barnets rättigheter. Riksdagsledamot Päivi Räsänen intervjuas av medier i riksdagen. Bild: Jari Pussinen / YLE Päivi Räsänen,riksdagsledamöter

Kristdemokraternas Räsänen: "Finland behöver barn"

Kristdemokraterna motsätter sig som enda riksdagsparti medborgarinitiativet. KD-gruppens ordförande Päivi Räsänen anser att man förutom kvinnans självbestämmanderätt måste beakta också det ofödda barnets rättigheter.

Om man stryker kravet på två läkarutlåtanden förkortas också tiden för att fatta beslutet.

- Om det inte behövs någon abortmotivering så förlorar man möjligheten att gå igenom de sociala problem som är på väg att leda till abort.

Det är ett problem också för läkaren som bara ska utföra aborten och inte längre får möjlighet att erbjuda alternativ, säger Päivi Räsänen, Kristdemokraternas tidigare partiordförande.

Rädslan för att nuvarande modell tar onödigt mycket läkarresurser är inte motiverad, enligt Räsänen. Tvärtom borde man ge mer resurser för möten med läkare - och där borde fler möjligheter erbjudas, till exempel adoption.

- Finland behöver nyfödda barn. Alla barn är värdefulla och välkomna. Här får det inte bli fråga om läkaren har tid eller inte.

Medborgarinitiativet för en ny abortlag har på bara en månad samlat de 50 000 underskrifter som krävs för riksdagsbehandling.

Mer än tjugo organisationer har deltagit i kampanjen för medborgarinitiativet, bland annat Amnesty International, Finlands barnmorskeförbund, Finlands Gynekologförening, Befolkningsförbundet, Sexpo, Svenska Kvinnoförbundet och Kvinnosaksförbundet Unionen.

Artikeln är en översättning av en artikel på finska Yle skriven av Matti Koivisto och Tulikukka de Fresnes. Artikeln är översatt av Bengt Östling.

Läs också