Hoppa till huvudinnehåll

Vill Patrik Laine verkligen lämna Winnipeg? Agenternas kommentarer kan ha misstolkats: ”Var inte meningen att låta så explosivt”

Patrik Laine värmer upp.
Patrik Laine. Patrik Laine värmer upp. Bild: All Over Press Patrik Laine,Winnipeg Jets

Patrik Laine verkade sända starka signaler om att han vill lämna Winnipeg Jets. Men frågan är om kommentarerna tolkades på rätt sätt.

Det var förra fredagen som den ansedda NHL-insidern Pierre LeBrun förmedlade ett budskap som tolkades vara startskottet för en trejd som skulle skicka Laine bort från Winnipeg.

LeBrun sa då i TSN:s program Insider trading att han tagit ett snack med Laines agenter – och budskapet var enligt många solkart.

– Det har ryktats om att Patrik Laine inte tänker dyka upp på träningslägret ifall han inte trejdas av Winnipeg, sa LeBrun.

– Jag tog kontakt med hans agenter Andy Scott och Mike Liut som dementerade uppgifterna. Laine har inte bett om att bli trejdad och han har inte hotat med något liknande. Med det sagt klargjorde de ändå att Laine är medveten om spekulationerna.

– Eftersom hans roll i laget varit sådan den varit de senaste åren, faktumet att han inte får minuter i förstalinan på regelbunden basis, har hans agenter nu bekräftat att båda parterna kunde gynnas ifall Laine trejdas och att de diskuterar det här med klubbchefen Kevin Cheveldayoff.

"Implikationerna är enorma"

Det dröjde inte länge innan de flesta mediehusen i Nordamerika tolkade kommentarerna som att Laine vill bort.

Att agenterna valde just LeBrun för att förmedla budskapet var helt enkelt för att de visste att uppgifterna når ut på rätt sätt, konstaterade bland andra The Athletics Murat Ates.

– Sättet de formulerade meningen är inte i sig hett stoff, men implikationerna är enorma. Agenterna talade till en enorm publik genom en respekterad journalist och verkar säga att Laine fortfarande är intresserad av en trejd – trots att de signade Paul Stastny, skriver Ates (bakom betalmur).

Beskedet kom nämligen bara dagar efter att Winnipeg skrivit ett kontrakt med Stastny, som var Laines center våren 2019. De flesta räknar med att Laine och Stastny kommer att spela tillsammans igen nästa säsong.

Patrik Laine, Nikolaj Ehlers och Paul Stastny jublar.
Laine, Nikolaj Ehlers och Stastny. Patrik Laine, Nikolaj Ehlers och Paul Stastny jublar. Bild: David Kirouac/Icon Sportswire/All Over Press Patrik Laine,Nikolaj Ehlers,Paul Stastny

Laine har ändå aldrig dolt sina åsikter om vilken kedja han hör hemma i. Det var också något som Stastny fick ta ställning till då han skrev på för Jets.

– Oberoende om saker och ting dyker upp offentligt eller inte så tänker varendaste spelare som Laine. Därför är han så speciell. Han vill vara den bästa spelaren i världen och han vill spela hela tiden, sa Stastny enligt The Athletic.

"Handlar helt enkelt om att inse fakta"

Men nu menar LeBruns kollega Darren Dreger – som också hör till TSN:s ansedda NHL-reportrar – att kommentarerna ska ha tolkats fel.

– Det var inte alls meningen att vara så explosivt som det uppfattades som, säger Dreger i TSN:s radio enligt sajten Illegal Curve.

– Men alla kan säkert förstå varför agenterna sa som de gjorde. Alla visste att Laine spekulerats vara på väg bort och de ville helt enkelt klargöra för alla att de tänker vara en del av processen. Det är helt normalt. Det handlar inte om att förhållandet skulle vara inflammerat på något sätt, fortsätter han.

Dreger påpekar också att läget i Winnipeg – hur man än vänder och vrider på det – är komplicerat. Laine sitter på ett utgående kontrakt och kommer antagligen att förtjäna en rejäl löneförhöjning nästa sommar.

Winnipeg har däremot problem med att hållas under lönetaket redan nu och då det ekonomiska läget ser osäkert ut på grund av coronaviruspandemin finns det inget som säger att lönetaket – som är bundet till ligans inkomster – skulle höjas inför säsongen 2021/22 heller.

– Det handlar helt enkelt om att inse fakta. Är Winnipeg bekväma med att betala Laine 8,5 eller 9 miljoner dollar per säsong för att spela som ytter? Det är antagligen så mycket som han kommer att kräva och de har andra behov också, säger Dreger.

– De behöver fortfarande en back. Hur får man en sådan? Det är inte lätt att locka fria agenter. Så därför har Laine varit en del av de här diskussionerna. Sami Niku har också nämnts i diskussionerna. Så vi får se vad som händer, fortsätter han.

Läs också