Hoppa till huvudinnehåll

Årets polis jobbar med de farligaste uppdragen i Österbotten

Överkonstapel Mika Vainioranta på Polisinrättningen i Österbotten är årets polis 2020.
Överkonstapel Mika Vainioranta på Polisinrättningen i Österbotten är årets polis 2020. Överkonstapel Mika Vainioranta på Polisinrättningen i Österbotten är årets polis 2020. Bild: Krista Luoma polisen,polisinrättningen i österbotten

Överkonstapel Mika Vainioranta vid Polisinrättningen i Österbotten har utsetts till Årets Polis 2020. Vainioranta arbetar vid stationen i Kauhajoki och leder specialgruppen för krävande situationer (VATI).

VATI-verksamheten är polisens specialverksamhet, där specialutbildade poliser arbetar med de mest krävande och farligaste uppdragen. Uppdrag av detta slag är bland annat belägringssituationer och gripande av beväpnade personer.

Mika Vainioranta har varit med från början i arbetet med att grunda och utveckla gruppverksamheten för krävande situationer vid Polisinrättningen i Österbotten.

Enligt motiveringarna för valet till Årets Polis har gruppens kompetensnivå under de senaste åren höjts till absolut toppnivå i hela landet som ett resultat av Vainiorantas långtida arbete. Han arbetar även med att utbilda nya poliser i gruppverksamhet för krävande situationer vid Polisyrkeshögskolan.

I motiveringarna konstateras bland annat att Vainioranta åtnjuter exceptionellt förtroende och respekt inom arbetsgemenskapen.

Enligt Vainioranta är valet till Årets Polis även en hedersbetygelse till VATI-gruppen i Österbotten och VATI-verksamheten i hela landet.

– Jag har fått vara en del av en kedja med proffs och nu är det min uppgift att ta emot ett pris för vårt gemensamma arbete, säger Vainioranta.