Hoppa till huvudinnehåll

Både svårt och lätt att besluta om besöksförbud på Fylgia – föreståndare Peter Guss: "Jag måste tänka på de boende, dom är också rädda"

Man i ljusblå tröja och vitt munskydd öppnar dörren från inglasat uterum till trädgård utanför.
Peter Guss, föreståndare på äldreboendet Fylgia i Vasa, säger att det är svårt att fatta beslut som begränsar eller stoppar besök. Samtidigt känns det självklart att skydda liv och hälsa. Man i ljusblå tröja och vitt munskydd öppnar dörren från inglasat uterum till trädgård utanför. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,äldreboende,fylgia

Om några veckor går det förhoppningsvis att tillåta besök igen. Om inte, har föreståndare Peter Guss på Fylgia planer på att låta bygga ett nytt rum för träffar.

Vasas svåra coronasituation gör att det sedan några veckor igen råder besöksförbud vid äldreboenden. På Fylgia har man valt att följa den starka rekommendationen från Vasa stad och håller stängt för besök.

– De anhöriga förstod snabbt allvaret i situationen, så besöken upphörde genast, säger Peter Guss som är föreståndare.

Enligt Guss har också många av de boende förståelse för beslutet.

– De som förstår situationen och som själva till exempel läser tidningen är nog oroliga. De ser det som naturligt att vi har munskydd och de har full förståelse för att anhöriga inte får komma in just nu. Många har varit glada över att vi skärpt till reglerna.

Man i ljusblå tröja och vitt munskydd står i inglasat uterum.
Här i Fylgias inglasade vinterträdgård kunde man låta bygga en ny mötesplats, funderar Peter Guss. Anhöriga skulle nå trädgården via innergården. Man i ljusblå tröja och vitt munskydd står i inglasat uterum. Bild: Yle/Moa Mattfolk Vasa,Österbotten,äldreboende,fylgia

Bygga nytt i vinterträdgården?

I somras var besökshörnan i Fylgias trädgård populär. Då det blev kyligare tilläts anhöriga på besök inomhus, förvisso med munskydd på och endast i den boendes egna rum.

Men då smittspridningen i Vasa eskalerade blev det alltså lapp på luckan.

– Men det är tillfälligt, det är fråga om några veckor som vi måste hålla ut, säger Guss.

Redan nu har han ändå funderingar på vad man kunde göra om den svåra situationen fortsätter och fortsatt besöksförbud rekommenderas.

Peter Guss är nämligen väl medveten om att ett besöksförbud är ohållbart i längden.

En allmän rekommendation från social- och hälsovårdsministeriet slår fast att man vid boenden bör försöka se till att anhöriga på ett säkert sätt kan träffa klienterna.

– Vi har vår vinterträdgård, där jag tänkt att man med enkla medel kunde bygga ett nytt mötesrum. Det skulle inte kräva många timmars snickeriarbete. De anhöriga kunde komma hit via bakgården och de boende inifrån huset. Den möjligheten har vi, säger Guss.

Gul skylt vid dörren till Fylgia om att det råder besöksförbud.
Besöksförbudet gäller oktober månad ut. På Fylgia hoppas man att det ska kännas tryggt att öppna upp för besök igen efter det. Gul skylt vid dörren till Fylgia om att det råder besöksförbud. Bild: Yle/Johanna Ventus serviceboende,äldreboende,Besöksförbud

Balansgång

Lika goda möjligheter har man förstås inte vid alla boenden, och Peter Guss säger att pandemin visat sig vara en ständig balansgång mellan olika hänsynstaganden.

– När vi tänker på den här konflikten mellan vad som rekommenderas allmänt från regeringen och THL å ena sidan och å andra sidan just nu från Vasa stad så är det klart att det finns en skillnad. Men jag har hela tiden sagt att det är fråga om en sorts balansgång.

Balansgången mellan att dels skydda liv och hälsa och dels se till rättigheterna som de boende har att få träffa sina anhöriga, tvingar en att ständigt se över besluten.

– Men just nu har vi landets allvarligaste situation just här i Vasa, så med det i åtanke tycker jag man kan göra ett tillfälligt undantag.

Huvudingången till Fylgia i Vasa.
Huvudingången till Fylgia i Vasa. Bild: Yle/Johanna Ventus äldreboende,servicehem,fylgia

Känns beslutet svårt?

– Det är klart att det är svårt, men på ett sätt så är det en sorts självklarhet. Jag måste tänka på de boende, dom är också rädda. Det finns också många oroliga anhöriga som inte vill att smittan kommer in hit.

Men så fort det bara är möjligt så öppnar Fylgia upp för besök igen, lovar Peter Guss.

– I gott samarbete med de anhöriga. Vi har förstås tillgång till skype och andra elektroniska medel, men det är ju aldrig detsamma.