Hoppa till huvudinnehåll

Centrumkvarter och köpcenter i Jakobstad är ute till försäljning - men anbuden lyser med sin frånvaro

Jakob center
Det är bara fyra år sen Jakob center invigdes. Alla affärsutrymmen är uthyrda för tillfället. Jakob center Bild: Nathalie Lindvall H&M,hm

Ett köpcenter och ett kvarter mitt i kärncentrum i Jakobstad söker nya ägare. Planerna för området gick i stöpet när företaget Mäenpää byggnads AB gick i konkurs. Men ännu finns det inga hugade spekulanter.

De allra mest centrala kvarteren i Jakobstad, strax intill torget och gågatan, ligger ute till försäljning. Men ingen har ännu lagt några bud på det bara fyra år gamla köpcentret Jakob center eller Irjalakvarteret.

Konkurs ödelade planerna för centrumkvarteret

Säljare är byggkoncernen Mäenpääs konkursförvaltare och ägare är Mäenpääs dotterbolag MyCapital. MyCapital har satsat stora summor i köpcentret Jakob Center, Torgparkeringen och Irjalas kvarter.

I och med konkursen gick alla planer för kvarteret i stöpet.

Byggnaderna i Irjalakvarteret säljs via anbud på nätet.

Irjala
Det finns gott om byggrätt i Irjalakvarteret. Irjala Bild: Nathalie Lindvall jakobstad

Förfrågningar om köpcentret

Konkursförvaltaren säger att man fått en del förfrågningar angående Jakob Center.

- Det finns inga tomma affärsutrymmen i köpcentret, vilket är positivt för en eventuell köpare. Vi har inte satt något pris på fastigheten, utan säljer mot anbud, säger Jussi Laakkonen.

Detaljplanen för centrum förnyades för sex år sedan. Den möjliggör byggande av affärer, bostäder och kontor. Tomten i Irjalakvarteret är ungefär 2000 och det finns ytterligare byggrätt för över 7000 kvadratmeter i området.

Empirehus
Irjalas empirehus intill torget. Empirehus Bild: Nathalie Lindvall Irjalakvarteret

Skyddat trähus medför utmaningar

I området, strax intill torget, står familjen Irjalas gamla trähus som är skyddat. Det kan försvåra försäljningen av området säger Sören Öhberg som är stadsplanearkitekt i Jakobstad.

- Huset får med största sannolikhet inte rivas, och det medför sina egna utmaningar när det gäller att hitta en köpare, säger Öhberg.

Text: Iina Kluukeri/Yle Kokkola: Pietarsaaressa keskustan kauppakorttelit ovat myynnissä: Kauppakeskus Jakob Centeristä ja Irjalan korttelista ei vielä tarjouksia. Översättning: Mikaela Löv