Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten – 23.10

Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020.
Kuvassa tehdään koronavirustestiä Helsingin Messukeskuksen drive-in-testauspisteellä lokakuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle oktober,2020,Messukeskus Helsinki,Helsingfors,Covid-19-provtagning,Coronatestning,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,provtagning,coronavirus disease,Drive-in,Mehiläinen Oy,andningsskydd,Visir,skyddskläder

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Ett nytt fall i Mellersta Österbotten

Soite meddelar om ett nytt fall. Fallet är kopplat till en tidigare smittkedja och den smittade befann sig redan i karantän.

Totalt har man nu 83 fall.

Skolorna i Korsholm återgår till närundervisning

De skolor och klasser som varit satta på distansundervisning under de senaste veckorna återgår till närundervisning den 26 oktober.

Kommunens beredskapsledningsgrupp har i samråd med smidskyddsläkaren konstaterat att coronavirusläget i skolorna i kommunen har lugnat sig.

Korsholms högstadium, Korsholms gymnasium, Keskuskoulu Pilotti och Tuovilan koulu återgår från och med måndag 26.10 till närundervisning.

Tre nya coronasmittade i Vasa sjukvårdsdistrikt

På fredag förmiddag rapporterade Vasa sjukvårdsdistrikt att ytterligare tre personer testat positivt för coronaviruset under det senaste dygnet.

Det är det lägsta antalet sedan den första oktober och incidenstalet för Österbotten har nu sjunkit till 186 smittade per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna.

Under det senaste dygnet togs 245 prover och antalet tagna prov är nu 20 812.

Två nya fall i Södra Österbotten

Ett av fallen är kopplat till en massexponering på cirka 30 personer i Poutun koulu i Lappo. De exponerade har försatts i karantän igår kväll.

Det andra fallet är en anställd på Pizzeria Elma. Pizzerian har stängts och personalen är i karantän.

Risken för de som besökt pizzerian är liten, men om man besökt stället mellan den 14 och 21 oktober och utvecklar symtom ska man kontakta hälsovården.

Det totala antalet fall i Södra Österbotten är nu 157. Ett antal patienter får sjukhusvård.

50 personer får samlas i november, men...

Regionförvaltningsverket lindrar begränsningarna i Vasa sjukvårdsdistrikt. I november får 50 personer samlas vid offentliga tillställningar, men då måste säkerheten garanteras.

Säkerheten i offentliga tillställningar och sammankomster ska tryggas med hjälp av begränsning av kundantalet, säkra avstånd och hygienanvisningar.

Läs också