Hoppa till huvudinnehåll

Horisont är årets kulturtidsskrift: “Viktig ur demokratisk synpunkt”

Ett porträtt av Camilla Lindberg.
Camilla Lindberg är ansvarig redaktör för kulturtidskriften Horisont. Ett porträtt av Camilla Lindberg. Bild: Privat camilla lindberg,Ekenäs,Västnyland

“Med lättillgängligt språkbruk och blicken på vår samtid lyckas Horisont spegla relevanta teman i form av poesi, litteraturrecensioner, noveller och andra konstnärliga uttryck”, lyder prismotiveringen.

– Det är glädjande och välkommet också med en penningsumma som kan användas till verksamheten, säger Camilla Lindberg, som är ansvarig redaktör för Horisont.

Den andra ansvariga redaktören heter Anna Remmets. Det är en nordisk kulturtidskrift, som utkommer både i Sverige och Finland, därför har tidskriften två ansvariga redaktörer.

Det sjunde finlandssvenska kulturtidskriftspriset på 5 000 euro tilldelas kulturtidskriften Horisont, som utges av Svenska Österbottens litteraturförening r.f.

– Naturligtvis är det väldigt glädjande. Det är även ett mycket fint erkännande att också andra som inte arbetar med den här tidningen har fått upp ögonen för det arbete vi gör, säger Camilla Lindberg.

– Det är också väldigt glädjande att kulturtidskrifter överhuvudtaget tilldelas pris för de är väldigt viktiga i den medievärld vi just nu har.

"En konst i sig"

Årets vinnare har utsetts av Akademiska Bokhandelns vd Magnus Brundin. Hans prismotivering lyder så här:

Horisont lyckas med konsten att med lättillgängligt språkbruk och blicken på vår samtid spegla relevanta teman i form av poesi, litteraturrecensioner, noveller och andra konstnärliga uttryck. Det är en konst som i sig är värd att uppmuntra.

Horisont visar en stark förmåga att hålla hög kvalitet samtidigt som det personliga tilltalet och den personliga utgångspunkten i texterna gör att de snabbt känns nära och angelägna för läsaren. Samhällsrelevansen i texterna och att man inte skriver läsaren vare sig på näsan eller över huvudet, gör att Horisont kan utgöra en viktig källa också ur en demokratisk synpunkt.

Camilla Lindberg gjädjer sig åt både motiveringen och penningsumman.

– Det är ett betydande pris också penningmässigt. Under de senaste åren har vi fått fler och fler läsare, Horisont kommer också från och med årsskiftet ut som punktskrift, Nylands litteraturförening delar också ut den med dem till sina medlemmar, vi märker på redaktionen att vi har mer arbete och det är högre kvalitet på texterna, säger Lindberg och fortsätter:

Allting växer utom bidragen, de sjunker. Så det är välkommet också med en penningsumma som kan användas för verksamheten.

– Horisont blir i och med priset Tidskriftscentralens kandidat till den nordiska kulturtidskriftstävlingen som ordnas av Nordisk kulturtidskriftsförening NKTF under år 2021.

Fått pris tidigare

Horisont blev också utsedd till årets kulturtidskrift år 2014 av författaren och historikern Herman Lindqvist. År 2010 tilldelade kulturminister Stefan Wallin Horisont Undervisningsministeriets kvalitetspris för kulturtidskrifter.

Tidskriftscentralen r.f. grundades 2004 och har som syfte att främja finlandssvenska kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifters synlighet och agera som ett samarbetsforum mellan finlandssvenska kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifter för att bevaka deras intressen, stärka deras ställning och främja deras kvalitet.

Artikeln har uppdaterats med uppgifter om tidskriftens andra ansvariga redaktör.