Hoppa till huvudinnehåll

Kanonresultat av Nordea tack vare aktiva kunder

nordea
Coronakrisen verkar åtminstone inte ännu ha drabbat Nordeas siffror nordea Bild: Lehtikuva Nordea

Nordens största bank Nordea uppvisar ett kraftigt förbättrat resultat för årets tredje kvartal. Bland annat högre kundaktivitet ligger bakom utvecklingen, enligt bankkoncernen.

Rörelsevinsten ökade med 24 procent jämfört med samma tidsperiod i fjol och uppgick till 1,1 miljader euro. Resultatet kan jämföras med förlusten på 90 miljoner euro under tredje kvartalet förra året.

Värdet på det förvaltade kapitalet ökade också med 4 procent, till rekordhöga 326 miljarder euro.

– Vår intäktsökning drevs av hög kundaktivitet. Vår bedömning är att vi växer snabbare än marknaden på flera områden, skriver vd Frank Vang-Jensen i bankens kvartalsrapport.

Fler ville ha bostadslån

Enligt rapporten beror den positiva utvecklingen på att volymerna och marknadsandelarna inom bolånesektorn ökade. Även utlåningen till små och medelstora företag ökade.

Enligt vd Vang-Jensen är risken för en ny allvarlig nedgång liten.

– Vi har under de senaste kvartalen sett hur individer, företag och samhällen har anpassat sig till ett nytt sätt att leva till följd av covid-19-pandemin. Vi har noterat en successiv återhämtning, men också drabbats av vissa motgångar. Även om osäkerheten består har risken för en ny allvarlig nedgång minskat.

Nordeas styrelse väntar till januari med att fatta beslut om utdelning för räkenskapsåret 2019.

– Nordea kommer att se över situationen under fjärde kvartalet 2020 med hänsyn till eventuell ytterligare kommunikation från Europeiska centralbanken, meddelar banken i rapporten.