Hoppa till huvudinnehåll

Kommer Sport att spela en enda hemmamatch före december? Myndigheternas nya beslut ger tummen ner – i klubbledningen lever hoppet om spel i Vasa

Vasa Sport-spelare firar mål mellan besvikna HPK-lirare.
Sport har tre raka segrar på kontot i ligan. Vasa Sport-spelare firar mål mellan besvikna HPK-lirare. Bild: All Over Press/Tomi Jokela Vasa Sport,FM-ligan i ishockey

En månad på bortais blir två? Vasalaget Sport fick tunga besked från myndighetshåll på fredagen, men styrelseordförande Heikki Hiltunen vill inte rita om matchprogrammet just nu. Klubbens ekonomiska läge kan bli en utmaning om hemmapremiären skjuts fram ännu mer.

Kommer Sport att spela en enda hemmamatch i hockeyligan före den 1 december?

Den frågan ligger på bordet efter fredagens beslut från Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland. På grund av coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrikt ligger den strikta linjen för publika sammankomster kvar.

Fram till sista november är det inte möjligt att ordna publikevenemang med mer än 50 personer på plats. Regionförvaltningsverket skriver också att restriktionerna kan lättas eller stramas till om coronaläget förändras.

För Vasas hockeyligalag Sport betyder det att spelet på bortaplan kan fortsätta en månad till, men i klubbledningen tar man inga förhastade beslut.

Styrelseordförande Heikki Hiltunen säger till Yle att klubben ska diskutera frågan med myndigheterna, Vasa stad och läkare.

– Men det finns risk att vi inte kan spela på hemmaplan i november, medger Hiltunen.

Tror på hemmaspel

Just nu är tanken att Sport ska spela sex av sju seriematcher i november på Kopparön. Hemmapremiären i den renoverade ishallen är tänkt att ske mot Kärpät den 13 november.

– Jag är fortfarande optimistisk när det gäller hemmamatcher i november och tar inga slutgiltiga beslut. Vi vill verkligen spela på hemmaplan, och vill givetvis också vara ansvarsfulla och tänka på säkerheten, säger Hiltunen.

I Sport är förhoppningen att myndigheterna ska se över sina restriktioner varje vecka.

– Varje bortamatch påverkar laget och det hjälper inte vårt kassaflöde alls. Ett extremt alternativ är att spela utan publik, men ekonomiskt ger det inget för klubbens verksamhet.

– Jag tror att vi klarar oss utan hemmamatcher i november. Men då måste vi ta till snabbare och kraftfullare åtgärder för att anpassa oss.

Laget går bra borta

Sports vd Tomas Kurtén säger till STT att klubben måste ta beslut om eventuella matchbyten under landslagspausen i början av november.

Kurtén hade hoppats att myndigheterna hade avvaktat några dagar med nya direktiv. Coronaläget i Vasa har förbättrats efter de strikta riktlinjerna i området.

– Jag har inte räknat på exakta förluster, eftersom jag fortfarande tror på att vi får spela matcher med publik. Med sex hemmamatcher talar vi om märkbara summor.

– Jag tror att hockeyhjärtat i regionen är så pass stort att vi tar oss genom krisen. När det inte kommer in pengar från matcher är det ett tufft läge för alla klubbar.

Sport har hittills spelat fem bortamatcher i ligaspelet. Laget har vunnit de tre senaste och hållit nollan varje gång.

På fredagskvällen spelar Sport borta mot JYP och på lördag väntar Ilves i Tammerfors.

Läs också