Hoppa till huvudinnehåll

NHL-expert om den fria agenten Sami Vatanens kommande klubb: "Tror på New York Rangers" – Erik Haulas läge väldigt öppet

Sami Vatanen.
Sami Vatanen saknar kontrakt i NHL för tillfället. Sami Vatanen. Bild: Icon Sportswire / All Over Press Sami Vatanen

Vince Dunns och Michail Sergatjovs namn är högst på listan över NHL-backar som är fria agenter. Bland de bästa kontraktslösa backarna finns också Sami Vatanens namn. Han är bra på allting, men inte utmärkt på något, säger NHL-experten Mike Johnson som tippar att finländaren kommer att skriva på för New York Rangers.

I så fall skulle den 29-årige Sami Vatanen bli lagkamrat med Kaapo Kakko och bilda ett nytt extraintressant lag för de blåvita NHL-fansen – vid sidan om till exempel Dallas Stars och Carolina Hurricanes.

Så kan det gott gå, i alla fall om man får tro NHL-experten Mike Johnson.

– Det är svårt att hitta lag just nu. Många klubbar har redan använt sina pengar. Sami Vatanen är bra på allting, på att spela med pucken och på att spela defensivt, men han är inte jättebra på något, säger Johnson.

– Tycker att New York Rangers skulle passa bäst. Rangers behöver spelare som kan spela stabilt i försvarszonen. Vilken back som helst som kan stoppa långa anfall och direkta anfall och passa pucken ut ur egen zon. Jag tror att Vatanen har mycket kvar att ge, han är inte alltför gammal, säger Johnson.

Förra säsongen spelade Vatanen i New Jersey Devils och Carolina Hurricanes där han stod för poängen 5+18=23 på 47 matcher. Hans lön gick på 4,875 miljoner dollar.

Chara hålls i Boston?

Övriga backpjäser utan kontrakt är exempelvis Travis Hamonic, Zdeno Chara, Andy Greene och Ron Hainsey.

– Chara är en erfaren ledare och en värdefull spelare i spelet bakåt. Med tanke på hur viktig han har varit för laget och organisationen och för hela staden så kan jag inte se honom spela i något annat lag, säger Johnson om den slovakiske jätten som med sina 1023 matcher är alla tiders femma i Bruins organisation.

Enligt Mike Johnson vill Travis Hamonic hållas i väst på grund av familjeskäl och säger att Winnipeg Jets skulle passa bra för den 30-årige Hamonic.

Den 37-årige Andy Greene placerar Johnson i New York Islanders – klubben där Greene spelade den gångna säsongen. Ron Hainsey, även han en ärrad 39-årig veteran med flera matcher bakom än framför sig, skulle Johnson skicka till Ottawa Senators.

Haula ett öppet kort

Sami Vatanen är inte den enda finländska fria agenten: också bland andra Erik Haula och Mikael Granlund sällar sig till samma skara.

Enligt The Athletic-skribenten Pierre LeBrun (bakom betalmur) är Erik Haula den fria agent-marknadens bästa center, vilket visar dels att de lediga centrarna inte håller särskilt hög nivå, dels att antalet centrar var förhållandevis lågt.

– Med andra ord är jag förvånad över att han fortfarande är ledig, med tanke på hur få centrar som är fria agenter, skriver LeBrun.

Erik Haula jublar
Erik Haula slog på allvar igenom i Vegas Golden Kights. Erik Haula jublar Bild: /All Over Press ishockey,NHL,Erik Haula

LeBrun skriver att pandemin bidragit till att spelare dels sänkt sina löner, dels saknar kontrakt över huvud taget. Men i Haulas fall borde det vara en fråga snarast om tid innan han hittar en klubb åt sig.

LeBrun skriver att han talade med Haulas agent i måndags och att det då hade funnits "konversationer med flera olika lag".

– Vi har talat med tio-tolv lag som visat intresse och sonderar terrängen, sade Haulas agent Jay Grossman enligt LeBrun.

Intresse finns med andra ord, men finns det pengar och finns det vilja? Eller kanske mer exakt: möts dessa? Den 29-årige Haulas utgående kontrakt gav honom en lön om 2,75 miljoner dollar per säsong.

En annan finländare vars namn finns på listan över fria agenter är Mikael Granlund. Den tidigare Minnesota- och Nashville-spelaren har inte ännu hittat en ny arbetsgivare.

Läs också