Hoppa till huvudinnehåll

Storlöftet från Oravais knackar på dörren till eliten – tar ingen press av jämförelsen med skidkungen Niskanen: ”Jag vill inte bli Iivo, jag vill bli Alexander Ståhlberg”

Med uthålligheten som trumfkort har Alexander Ståhlberg stormat fram i juniorklasserna – och fått finna sig i att bli jämförd med Iivo Niskanen. I vinter ska han också mäta sina krafter med Finlands främsta åkare. Det är alltid bra med tuffa tävlingar, säger Ståhlberg till Yle Sporten.

1 är en siffra som kännetecknat Alexander Ståhlberg de senaste åren. Om man någon gång läst juniorklassernas resultatlistor från diverse inhemska tävlingar är det ofta Ståhlbergs namn som dykt upp först.

18-åringen från Oravais är ett av Finlands största skidlöften, och i somras fyllde han på sin medaljsamling ytterligare då han vann FM-guld på rullskidor. Nu väntar han på en ny säsong och att få börja tävla på snö.

– Det ska bli roligt att börja tävla. Förra säsongen tog slut lite för tidigt. Jag brukar alltid ha som mål att vara så bra som möjligt och det har jag nu också, säger Ståhlberg till Yle Sporten.

Så förstaplaceringar i tävlingar?

– Jag hoppas det.

Ståhlberg har satsat på mångsidig träning inför säsongen och sommaren beskriver han som lite upp och ner, men i det stora hela är han nöjd med den grund han lagt inför kommande vinter.

"Uthålligheten har alltid varit hans främsta vapen"

Både Ståhlberg och tränaren Jonas Lindell lyfter fram uthålligheten som hans största styrka.

– Uthålligheten har alltid varit hans främsta vapen. Han är också explosiv även om han kanske inte fått visa det lika mycket som uthålligheten på skidor. Han är dessutom envis som jag också tycker är en styrka även om det också kan vara en nackdel, säger Lindell.

Vad borde han förbättra för att ta nästa kliv?

– Tekniskt finns det en del att förbättra även om han går framåt hela tiden. Styrkeegenskaperna måste också bli bättre så att han kan spara och åka ekonomiskt då det går snabbt. Det är de största sakerna som vi jobbar på.

Jonas Lindell
Jonas Lindell är Alexander Ståhlbergs tränare. Jonas Lindell Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist längdskidåkning,jonas lindell

Ståhlberg ser sig fortfarande i främsta hand som en distansåkare, men den teknikträning som han satsat mycket på under sommaren ska förhoppningsvis göra honom till en vassare sprinter.

– Jag tror nog att det ska börja gå bättre. Målet är att bli lika bra i sprint som på distans, säger han.

Finska cupen bjuder på tufft motstånd

Ståhlberg har ännu inte spikat något datum för säsongens första tävling, men sticker inte under stol med att det lockar att få mäta sina krafter mot den inhemska senioreliten i finska cupen.

– Det är alltid bra med tuffa tävlingar, och det är nästan roligare än att tävla i den egna klassen för då får man ordentligt motstånd. Iivo är ju en av de bästa och då får man ser hur man står sig mot honom, säger Ståhlberg.

Just Iivo Niskanen är tillsammans med norrmannen Johannes Hösflot Kläbo Ståhlbergs stora idoler. Efter de senaste årens framgångar har Ståhlberg också fått finna sig i att bli jämförd med Niskanen, men det är inget som han känner någon press av.

– Nej, det gör jag inte. Och jag vill heller inte bli Iivo, jag vill bli Alexander Ståhlberg. Jag fokuserar bara på mitt eget eftersom det är jag som ska göra det och ingen annan, säger han.

Alexander Ståhlberg åker rullskidor
Alexander Ståhlberg tränar i Vörå inför tävlingsvintern. Alexander Ståhlberg åker rullskidor Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist längdskidåkning,alexander ståhlberg

Jonas Lindell ser också en adept som står stadigt med båda fötterna på jorden.

– Jag tycker att han är ganska bra på att stänga ute sådana saker, han lever lite i sin egen idrottarbubbla. Jag upplever att han kan hantera det jättebra.

– Han lägger den press han behöver på sig själv. Han har tuffa målsättningar vilket också är bra eftersom det krävs för att bli bättre, säger Lindell.

JVM säsongens huvudmål – världscupen en bonus

Alexander Ståhlbergs stora målsättning den här säsongen är junior-VM, men det är fortfarande mycket som är osäkert kring det mästerskapet. Det är säkert att man inte kommer att tävla i Zakopane som egentligen skulle ha varit värdort.

– Det gäller att fortsätta träna på bra och så får vi se hur det blir.

Hur stor besvikelse är det om det inte blir något mästerskap?

– Visst skulle det vara tråkigt men det finns ju andra tävlingar så jag kan ju åka fort på dem i stället, säger Ståhlberg som är enda FSS-åkare i juniorlandslaget.

Förra vintern blev VM en besvikelse för Ståhlberg då han slutade på 47:e plats på 10 kilometer klassiskt.

– Jag vet att jag kan åka betydligt bättre än jag gjort tidigare. Det har varit lite svårt då vi tävlat på hög höjd men det är inget som man kan skylla på. Jag vet inte varför den höga höjden varit svår men vi försöker ta reda på det, säger han.

Om Ståhlbergs utveckling fortsätter är det inte otänkbart att han kunde få debutera i världscupen i vinter, men själv har han ingen brådska.

– Det skulle nog bara vara en bonus. Om åker jag åker tillräckligt fort så förtjänar jag väl en plats. Det återstår att se, säger han.

Tränaren Jonas Lindell är också inne på samma linje.

– Det är nog som Alexander säger, en bonus. Det är ganska tufft att bli uttagen till Ruka eftersom det är en minitour där, säger han.