Hoppa till huvudinnehåll

Efter cupsegern jagar Åland United historisk dubbel – har allt i egna händer: "Gäller att visa mest hjärta men också ha kylan"

Pille Raadik står längst fram med pokalen, resten av ÅU:s spelare firar bakom.
Historisk dubbel inom räckhåll för ÅU. Pille Raadik står längst fram med pokalen, resten av ÅU:s spelare firar bakom. Bild: All Over Press/ Juha Tamminen fotboll,Åland United

Med två omgångar kvar att spela av Nationella ligan har Åland United fina möjligheter att vinna klubbens tredje fotbollsmästerskap. Om man lyckas med det uppnår ÅU samtidigt en historisk dubbel.

Fotbollsguldet avgörs sannolikt mellan Åland United och TiPS som inför de två sista omgångarna ligger på lika poäng i tabellen. Därmed är det årets cupfinalister som gör upp om mästerskapet.

Såväl ÅU som TiPS har ett utmanande matchprogram under de två avslutande omgångarna. Båda lagen möter medaljaspiranten KuPS som ligger fem poäng bakom toppduon och i teorin rentav kan vinna guldet. ÅU spelar dessutom mot tabellfemman Honka, medan TiPS ännu ska möta fyran HJK.

– Vi fick ju ett eget frimärke efter cupsegern, så jag vet inte vad de hittar på om vi tar hem dubbeln. Nånting stor blir det garanterat, säger ÅU-målvakten Anna Tamminen med ett skratt och syftar på att Åland Post gav ut ett frimärke för att hylla cupvinsten.

Den mentala styrkan viktig under slutomgångarna

Medaljstriden kulminerar därmed med flera toppmatcher och Emelie Johansson vet att guldet går till klubben som också visar mental styrka.

– De här sista matcherna kommer att kännas som finaler. Det gäller att gå ut på planen och visa mest hjärta, men också ha kylan som behövs i de här stora matcherna. Att fortsätta prestera trots att det betyder så mycket. Så man inte blir för tagen av stunden helt enkelt, säger Johansson.

Den 22-åriga Johansson gör sin tredje säsong på Åland efter flytten från AIK. Efter bronsmedaljerna debutsäsongen 2018 och 2019 ser hon att ÅU nu är redo att ta guldet, mycket tack vare ett mångsidigt anfall i kombination med lagets täta försvar. Under hela ligasäsongen har ÅU nämligen endast släppt in nio mål på sexton matcher.

– Jag tycker vi spelar väldigt rolig, snabb och modern fotboll. Vi anfaller på många olika sätt, vi har många olika spelare med olika spetsegenskaper och kan göra mål på många olika sätt. Men framför allt har vi hållit väldigt tätt bakåt. Försvaret kommer ändå först.

Emelie Johansson i Åland United.
Emelie Johansson vill se ÅU spela med stort hjärta. Emelie Johansson i Åland United. Bild: Tomi Hänninen fotboll,Åland United,emelie johansson

VM-spelaren Fulutudilu ger anfallet det lilla extra

Ett av de intressantaste namnen i Åland Uniteds trupp har varit Ode Fulutudilu. Anfallaren är född i Kongo och uppväxt i Sydafrika (se minidokumentär om hennes resa från krig och fattigdom till Åland i Sportliv på Yle Arenan fr.o.m. 31.10).

Fulutudilu startade i samtliga matcher för Sydafrika i VM 2019 och har visat sin farlighet också i den Nationella ligan med fem mål och fyra målgivande passningar. Själv ger hon hedern till defensiven.

– Vi har ligans bästa försvar. Som anfallsspelare ger det mig ett gott självförtroende att anfalla, eftersom du vet att om du gör ett mål eller två så kan du vara säker på att försvaret håller tätt, säger Fulutudilu.

Ole Fulutudilu och cuppokalen
Ode Fulutudilu och segerns sötma. Ole Fulutudilu och cuppokalen Bild: Lehtikuva fotboll,Ode Fulutudilu,Åland United

Fulutudilu, som tidigare spelat för ONS från Uleåborg, säger sig stortrivas med fotbollslivet också i den mindre staden Mariehamn.

– Jag har verkligen njutit av Åland, det är ett förtjusande ställe. Laget är härligt, och vi har ett otroligt gäng flickor. Tränaren är fantastisk, en av de bästa jag någonsin spelat för, berömmer VM-anfallaren.

– Också klubben och klubbstyrelsen är en av de bästa jag stött på. Det ser man på hur de rekryterat och byggt upp laget. Vår tabellposition är ett bevis på hur bra styrelsen och tränaren jobbat.

Målvakten Anna Tamminen det sista låset

Att Åland United släppt in så väldigt få mål under årets liga beror inte enbart på det starka försvarsspelet. Också målvakten Anna Tamminen har haft en stor roll i framgången.

– Guld har varit målsättningen för oss ända sedan säsongstarten. Det har varit ett klart och gemensamt mål som alla varit med på. Att vi jagar segern både i cupen och i ligan, säger Tamminen.

– Vårt trumfkort under avslutningen är att göra många mål. Hela säsongen har vi haft ett starkt försvar, och många påpekar att vi har ett par av Finlands bästa backar i Tiia Peltonen och Anna Westerlund. Men nu har vi också börjat göra allt fler mål. Vi håller tätt och slår in ett par fullträffar. Det är inte konstigare än så.

Anna Tamminen, Åland United
Anna Tamminen har spelat säkert i målet. Anna Tamminen, Åland United Bild: Lehtikuva Åland United,fotboll,Anna Tamminen

Cupsegern gav självförtroende

Samuel Fagerholm har haft tränaransvaret i ÅU sedan hösten 2017. Han har därmed haft god tid på sig att bygga upp ett sammansvetsat lag. För Fagerholm gav segern i cupfinalen det lilla extra på den mentala sidan som laget kommer att behöva under avslutningsomgångarna.

– Det gav oss ett stärkt självförtroende. Vi har gått bra i ligan också, men att verkligen lyckas ta titeln, det var häftigt, säger Fagerholm.

Han ser ändå ingen risk i att laget laddar ur efter cuptriumfen, eftersom huvudmålet hela tiden legat på ligaguldet.

– Det här blev mer en bonus såväl ekonomiskt, självförtroendemässigt som sportsligt. Jag känner att det gav oss ännu mer hunger att verkligen gå hela vägen, säger Fagerholm som meddelat att han lämnar ÅU efter säsongen.

– Det skulle vara jättestort att ta två guld samma år, helt otroligt. Det är svårt att ens beskriva.

Samuel Fagerholm är tränare för Åland United.
Tränaren Samuel Fagerholm har guldvittring Samuel Fagerholm är tränare för Åland United. Bild: Privat fotboll,tränare,Åland United,Samuel fagerholm

Det tuffa avslutningsprogrammet avskräcker inte Fagerholm, som vet att allt fortfarande är i egna händer.

– Gör vi vårt, så är jag nog ganska säker på att vi tar hem det. Och jag tror definitivt vi kommer att göra det. Det har jag trott hela året, så varför skulle jag sluta tro nu när vi är så nära?

Två omgångar kvar, så här avgörs guldet

Inför de två avslutande omgångarna i Nationella ligan toppar Åland United tabellen på samma poäng som TiPS, men med en bättre målskillnad.

Tabelltoppen i Nationella ligan efter 16/18 omgångar
LagPoäng (+/-)
1. Åland United37 (+20)
2. TiPS37 (+15)
3. KuPS32 (+26)

Tabelltrean KuPS som ligger fem poäng bakom toppduon måste vinna sina båda matcher, samtidigt som varken ÅU eller TiPS får ta mer än en poäng för att guldet ska gå till Kuopio. KuPS har dock den bästa målskillnaden i tättrion.

Återstående matcher för tätlagen:
30.10 TiPS – HJK
31.10 Åland United – KuPS
8.11 FC Honka – Åland United
8.11 KuPS – TiPS

Yle sänder matchen TiPS–HJK den 30 oktober plus en match (som klarnar senare) under avslutningsomgången den 8 november direkt med svenskspråkigt referat.

Missa inte heller Ode Fulutudilus osannolika resa genom krig och fattigdom till Åland i Sportliv på Yle Arenan från och med 31.10 samt på Yle Fem 1.11 klockan 19.50.

Anni Miettunen gjorde även mål i cupfinalen för ett par veckor sedan.
Ny åländsk segerdans om ett par veckor? Anni Miettunen gjorde även mål i cupfinalen för ett par veckor sedan. Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen Åland United