Hoppa till huvudinnehåll

En timme mer sovtid natten mot söndag - det är återigen dags för normaltid

Klocka.
Klockan fyra förflyttas visarna en timme bakåt. Klocka. Bild: All Over Press sommartid,vintertid,normaltid,klockor,klocka (instrument),tid

Natten mot söndag återgår Finland från sommartid till vinter- eller normaltid. Klockan fyra flyttas tiden en timme bakåt, vilket innebär en timme mer nattsömn.

EU-kommissionen har föreslagit att systemet med sommar- respektive vintertid slopas, och i fjol röstade Europaparlamentet för en ändring.

Europeiska rådet, som representerar medlemsländerna, har dock inte behandlat saken.

Det är inte troligt att frågan går vidare inom en nära framtid. Många EU-länder har inte tillräckligt med intresse för saken - Finland är ett av undantagen.

Det är inte möjligt för ett enskilt EU-land att skippa sommartidsarrangemanget - det förutsätter ett gemensamt beslut av unionen.

Om arrangemanget slopas får varje EU-land själv välja vilken tidszon man vill höra till, vilket har skapat oro för ologiska tidszoner inom unionen.

Finland var ett av de sista länderna i Europa som tog i bruk sommartiden. Sedan 1981 har finländarna flyttat visarna fram och tillbaka, varje vår och höst.

Läs mera:

EU ville höra vad medborgarna tycker om sommartiden - responsen var överväldigande

Är det klokt att flytta visarna på klockan två gånger per år? Det här ville EU har svar på i en öppen enkät som slog alla tiders rekord.