Hoppa till huvudinnehåll

Polens president Andrzej Duda smittad av coronaviruset - rekordmånga nya fall i landet

President Andrzej Duda röstar i presidentvalet i Polen den 12 juli 2020. En man ger en valsedel till en annan man, båda bär munskydd. En tredje man fotograferar.
President Andrzej Duda röstar i andra omgången av presidentvalet i Polen den 12 juli 2020. President Andrzej Duda röstar i presidentvalet i Polen den 12 juli 2020. En man ger en valsedel till en annan man, båda bär munskydd. En tredje man fotograferar. Bild: Lukasz Gagulski / EPA Andrzej Duda,Polen,presidentval

Polens president Andrzej Duda har testat positivt för coronaviruset. Han är i karantän och uppges må bra. Rekordmånga fall av coronasmitta registrerades i Polen på fredagen.

Biträdande hälsoministern Waldemar Kraska sade i en radiointervju att presidenten är en ung man och kommer att klara sig utan problem. Duda är 48 år.

Samtidigt har de nya coronafallen ökat i Polen, i likhet med andra europeiska länder.

Antalet nya infektioner uppgick på fredagen till 13 632, vilket är nytt rekord. På lördagen var siffran nästan oförändrad, eller 13 628.

Virussjukdomen covid-19 krävde 153 dödsfall på fredagen, meddelar hälsovårdsministeriet. Epidemin har krävt sammanlagt 4 172 dödsfall i Polen.

Polen hade låga coronasiffror under våren, men nu säger läkare att patienter dör inte bara av covid-19 utan också av andra sjukdomar som det överbelastade sjukvårdssystemet inte hinner behandla.

Regeringen är i färd med att ta i bruk fältsjukhus, men det är oklart om det finns personal för dem.

Stängda krogar och förbud mot stora folksamlingar

Myndigheterna har skärpt restriktionerna med anledning av epidemin. Bland annat ska alla restauranger och barer vara stängda under de närmaste två veckorna.

Folksamlingar på över fem personer har förbjudits, men det hindrade inte tusentals människor att demonstrera mot ett beslut av grundlagsdomstolen som innebär ett de facto nästan totalt abortförbud i Polen.

Källor: Reuters. AP