Hoppa till huvudinnehåll

Coronaviruset i Österbotten - 25.10

coronatest, coronavirus
coronatest, coronavirus Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Ingen ny smitta på boenden i Närpes - men hela Finby daghem i karantän

Närpes stad meddelar att alla coronatest som klienterna vid serviceobendena Villa Alina och Efraim gett är negativa.

- Således har vi inte sett någon ytterligare smittspridning inne på boendeenheterna, konstaterar ledande läkare Anna-Maria Sandberg.

På lördagen konstaterades ändå åtta nya covidfall i kommunen. Smittkedjorna är kända för de flesta av fallen. Ytterligare 90 personer har satts i karantän. De allra flesta, eller 60 av karantänsbesluten härrör till Finby daghem, där några i personalen testat positivt för covid-19.

- Vi har beslutat att sätta samtliga barngrupper och personal i karantän, säger Anna-Maria Sandberg i ett pressmeddelande.

Finby daghem kommer alltså att vara stängt till den 2.11.

Nykarleby övergår till distansundervisning i Zachariasskolan årskurs 7-9

En person som har testat positivt för coronavirus har befunnit sig i Zachariasskolan 19-21 oktober. Risken att övriga elever eller personal har smittats bedöms som liten men det blir ändå distansundervisning eftersom personen har rört sig i skolan under så många dagar.

Social- och hälsovårdsnämnden beslöt i dag, söndag, enligt rekommendation från smittskyddet att skolan är stängd för årskurs 7-9 resten av månaden.

Personen har varit symptomfri under dagarna hen rört sig i skolan, men hen bedöms ha varit smittsam.

Närkontakter kontaktas och sätts i karantän och till stor del handlar det om att förlänga karantänen för de som redan tidigare har misstänkts vara exponerade.

Eleverna återvänder till skolan måndag 1. november.

Elever som har beslut om särskilt stöd, förlängd läroplikt eller som deltar i förberedande undervisning, har fortsatt rätt till närundervisning. Stängningen gäller inte för årskurs F-6.

Totalt 16 nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

I Vasa sjukvårdsdistrikt har 16 nya fall av smitta bekräftats. Under gårdagen gjordes 102 coronatest.

Totala antalet bekräftade fall är nu 898. Incidenstalet för sjukvårdsdistriktet sjunker och är nu 135 insjuknade per 100.000 invånare.