Hoppa till huvudinnehåll

Nu är Lewis Hamilton ensam segeretta i formel 1 – Kimi Räikkönen nära poäng i Portugal efter sensationell start

Lewis Hamilton kör framför Valtteri Bottas i kurva.
Valtteri Bottas var chanslös mot Lewis Hamilton i Portugal. Lewis Hamilton kör framför Valtteri Bottas i kurva. Bild: EPA-EFE/All Over Press Lewis Hamilton,Valtteri Bottas,Formel 1

Lewis Hamilton suddade ut ännu ett av Michael Schumachers formel 1-rekord i dag. Valtteri Bottas ledde tidigt i loppet, men kunde inte svara på sin brittiske stallkamrats superfart. Kimi Räikkönen var i sin tur nära att skrälla efter en makalös start.

Säsongens åttonde seger – och karriärens 92:a vinst.

Årets tolfte F1-lopp blev ytterligare ett bevis på hur svårt det är att slå den dominante Mercedesföraren Lewis Hamilton. I och med dagens seger är britten nu ensam ledare i antalet deltävlingssegrar i formel 1, med en racevinst mer än Schumacher.

– Jag kan bara tacka alla i stallet som jobbat så hårt. Jag är så tacksam för alla ögonblick vi har haft tillsammans i Mercedes. Ingen lutar sig bakåt, alla vill framåt. Det inspirerar mig, sade Hamilton i segerintervjun efter loppet.

Valtteri Bottas fick känna på förstaplatsen under loppets första tredjedel – men egentligen var det inget snack om saken. Finländarens fart räckte bara inte till mot stallkamraten.

Bottas fick – som så många gånger förr – nöja sig med den näst högsta platsen på podiet.

– Jag hade ingen fart i dag, jag vet inte varför, sade en fundersam Bottas.

Galen start

Det var alltså första gången som F1-cirkusen besökte portugisiska Portimão vid Algarvekusten. Inför loppet hade det talats om att banan inte skulle vara omkörningsvänlig, ett påstående som motbevisades direkt i starten.

Med lite regn som extra krydda bjöd loppets inledande varv på nervkittlande racing.

Carlos Sainz fick en lyckad start från den sjunde rutan och tog över ledarplatsen från Hamilton. Valtteri Bottas hade det inledningsvis kämpigt från den andra rutan, men några varv in i loppet tog finländaren ändå över ledningen.

Men den mest imponerande starten i Portugal stod en Alfa Romeo-bil för. Kimi Räikkönen startade från den 16:e rutan och lyckades passera hela tio bilar tack vare en fantastisk inledning.

– Starten i sig var inte så bra, jag tror att jag till och med förlorade placeringar. Efter det hann jag fundera på vad de andra riktigt sysslade me., sade Räikkönen, som var nöjd med sina två första varv, till Ilta-Sanomat.

Finländaren gjorde sedan det tidigaste depåstoppet, samtidigt som hans fart såg ut att vara tillräcklig för en plats bland de tio bästa.

Hamilton klagade på kramp

Bottas tappade ledningen på varv 20. Lewis Hamilton visade prov på mästerlig däckhantering och passerade sin stallkamrat efter att ha haft bättre fart i flera varv.

– Jag försökte allt jag hade, men när Lewis kom fanns inget att göra, erkände Bottas.

Hamilton fortsatte att köra hårt och fixade snabbt en trygg lucka till Bottas. Mot slutet av loppet klagade britten på kramper, men segern var aldrig hotad.

– Det kommer att ta tid att låta det här sjunka in. Jag kan inte sätta ord på det. Det var tufft i dag och jag kunde aldrig ha drömt om att stå i den här positionen, menade Hamilton.

Inte heller Bottas andraplats var hotad. Finländaren var tvåa, närmare tio sekunder före trean Max Verstappen.

Kamp mot Vettel

I flera lopp tidigare under säsongen har Räikkönens fart inte helt enkelt alls räckt till i kampen om poängplaceringarna.

I sitt 324:e F1-lopp klämde "Ismannen" verkligen ut allt som fanns i Alfa Romeon.

Länge var Räikkönen på tionde plats, men med drygt tio varv kvar lyckades den gamle stallkamraten Sebastian Vettel smita förbi med sin Ferrari.

Räikkönens poängchanser försvann i och med omkörningen – och veteranen ligger fortfarande på två poäng denna säsong. Stallkamraten Antonio Giovinazzi blev 15:e.

– Farten var bra under merparten av loppet,. Vi hade lite problem i depån och i slutet tog Vettel tyvärr tiondeplatsen. Synd att vi inte fick något ut av loppet, kommenterade en besviken Räikkönen.

Resultat:

1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Valtteri Bottas, Mercedes + 25,592
3. Max Verstappen, Red Bull + 34,508
4. Charles Leclerc, Ferrari +1.05,312
5. Pierre Gasly, Alpha Tauri +1 varv
6. Carlos Sainz Jr. McLaren +1
7. Sergio Pérez, Racing Point +1
8. Esteban Ocon, Renault +1
9. Daniel Ricciardo, Renault +1
10. Sebastian Vettel, Ferrari +1
11. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo +1