Hoppa till huvudinnehåll

Nu rivs Fokushuset i Karis centrum – efter årsskiftet finns det bara en sandplan kvar

En bit av byggnaden har kapats av och sladdar, träbråte och aluminium sorteras i separata högar. Hela 98 procent av allt bråte som blir kvar då Fokushuset i Karis rivs går till återanvändning.

Oljudet från rivningsarbetena hörs över Karis centrum. En grävskopa tränger igenom ännu en vägg medan en man med munskydd sprutar vatten på väggen för att dämpa dammet.

Fokushuset i Karis rivs
Allt sorteras i separata högar. Fokushuset i Karis rivs Bild: Veronica Montén / Yle rivning,hus,Karis,Västnyland,Hjälm,Raseborg,projektchef

Rivningsarbetena har pågått i tre veckor och förväntas pågå fram till årsskiftet, berättar projektchef Kjell Holmqvist vid Raseborgs stad.

- Asbestarbetena är gjorda. Därför har de nu kunnat börja med själva rivningen. Asbestarbetet måste göras innan man kunde börja med rivningsarbetena.

Fokushuset i Karis rivs
Den delen som nu skrotas har bland annat varit polisarrest och länsmanskansli. Fokushuset i Karis rivs Bild: Christoffer Westerlund / Yle rivning,hus,Karis,Västnyland,Hjälm,Raseborg,projektchef

Allt återanvänds som går att återanvändas och då ligger återanvändningsgraden på 98 procent.

Många Karisbor har funderat på vad som händer med marmorplattorna som fanns på byggnadens väggar. Vad händer med dem?

- Staden har tagit ett fyrtiotal marmorplattor som kommer att användas på något sätt. Jag känner inte till vad de kommer att användas till men något ska de användas till, säger Holmqvist.

Fokushuset i Karis rivs
Vatten används för att det ska damma mindre. Fokushuset i Karis rivs Bild: Veronica Montén / Yle rivning,hus,Karis,Västnyland,Hjälm,Raseborg,projektchef

Rivningsarbetets centrala läge gör att många Karisbor stannar upp och står och följer med när Fokushuset undan för undan rivs i mindre bitar.

Många Karisbor har minnen från den här byggnaden som byggdes på 1970-talet. I huset har längs med åren bland annat funnits café, ungdomsgård, busstation, restaurang, polisarrest och länsmanskansli.

Om drygt två månader är det meningen att Fokushuset har jämnats med marken och kvar på området finns bara en tom sandplan. På området ska sedan ett nytt kulturhus byggas som har fått namnet Nya Fokus. Nya Fokus ska inrymma bland annat Karis bibliotek, Luckan Raseborg, ett café, musikinstitutet och en teatersal.

Läs också