Hoppa till huvudinnehåll

Statsvetare Claus Stolpe: "Att man ifrågasatte Trumps insjuknande i covid-19 är ett bra exempel på vad alla hans lögner lett till"

Donald Trump
Trump dansar till Village Peoples "YMCA" i slutet av sitt kampanjmöte i North Carolina den 21 oktober. Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Av alla USA:s presidenter hittills är Donald Trump den som är mest känd för att komma med osanningar.

Washington Post registrerade i somras över 20 000 lögner och missledande uttalanden som Trump hunnit med under sin tid som president.

Men trots alla osanningar har stödet för presidenten under den här tiden varit relativt stabilt.

Kritiker må förarga sig över lögnerna men för Trumps anhängare verkar de spela en mindre roll, säger statsvetare Claus Stolpe vid Åbo Akademi i Vasa.

- Oberoende av vad som har hänt under de här fyra åren så har stödnivån för Trump alltid varit densamma, säger Stolpe, som är expert på val och amerikanska presidenter.

I olika opinionsmätningar har mellan 40 och 50 procent av amerikanerna nästan hela tiden varit av den åsikten att presidenten sköter sitt jobb bra.

Claus Stolpe.
Stolpe håller just nu på att skriva en bok om Donald Trump som kommer att bli klar strax efter presidentvalet i november. Claus Stolpe. Bild: Yle/Rolf Granqvist Claus Stolpe

"Lögnerna har pågått sedan dag ett"

Enligt Claus Stolpe har lögnerna haglat tätt ända sedan dagen då Trump installerades som president.

- Redan då han blev vald sa han att "det var mycket flera människor på min presidentinstallation än det var på Barack Obamas".

Det här menar Stolpe att var en alldeles uppenbar lögn eftersom det lätt gick att se på tv-bilder att det inte var sant.

Lögnen var dessutom helt onödig. Trump skulle inte ha behövt skryta om saken eftersom nästan alla i Washington DC röstar på demokraterna, säger Stolpe.

- Det är klart att en president som är demokrat drar mera folk till sin installation än vad en republikan gör.

Men om en lögn är nödvändig eller inte verkar inte bekymra Trump.

På en fråga om hur det känns för honom att han fick färre röster än motståndaren Hillary Clinton i valet 2016 svarade han att han är den president som fått flest elektorsröster sedan Ronald Reagan.

- Det kommer inte ens i närheten, säger Stolpe. Han ljuger om saker som är så lätta att kolla.

Trumps uttalanden om coronaviruset har upprört

Presidentens lögner och missledande uttalanden har trappats upp under coronapandemin.

Trump har lyckats uppröra läkare och forskare över hela världen med sina missledande påståenden om coronaviruset.

Han har bland annat upprepade gånger lovat att ett vaccin kommer att tas fram betydligt snabbare än vad forskare meddelat att är möjligt.

Trump har också påstått att USA haft den bästa testningskapaciteten i hela världen under pandemin, vilket inte stämmer.

Många kan säkert också dra sig till minnes Trumps funderingar kring att injicera desinfektionsmedel i lungorna på människor som insjuknat i covid-19.

Donald Trump
Enligt AP:s opinionsmätning går Trump in i valet med 39 procents godkännande av folket om att han skött sitt jobb bra som president. Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Summan av kardemumman

Vad alla Trumps lögner lett till under årens lopp summeras väl upp i omvärldens reaktion då presidenten insjuknade i covid-19, säger Stolpe.

- Då han skrevs in på sjukhus undrade många om Trump alls var sjuk.

Stolpe anser att man inte skulle ha ställt den här frågan om det hade gällt någon tidigare amerikansk president.

- Om till exempel Nixon, som var president när jag var liten, skulle ha lagts in på sjukhus för någonting så tror jag inte att folk skulle ha undrat om han ljuger bara för att få sympatier.

Stolpe understryker att han inte tror att Trump har ljugit om sitt insjuknande, men han tycker att det säger en hel del att diskussionen ens uppkom och och att den ansågs berättigad.

- Ingen protesterade och sa: "Är du dum i huvudet? Det är klart att ingen skulle komma på tanken att ljuga om en sådan sak".

Stolpe säger att det här är summan av Trumps agerande genom åren; man kan inte vara säker ens på en sådan här sak.

Rädslan för "dom andra" växer

Så vad för slutsatser kan man dra av Trumps osanningar?

Kanske att dagens USA är så polariserat att lögner accepteras så länge man hör till rätt läger.

- Trump har lojala anhängare och de som tycker om honom gör det oavsett av vad han säger medan de som inte gillat honom från första början inte gör det fortsättningsvis heller.

Stolpe tillägger att de allt större motsättningar som vi ser i USA inte beror på att partierna blir populärare utan de beror på att ilskan och rädslan för "dom andra" blir allt starkare.

Vad den här trenden kommer att resultera i får vi kanske veta efter valet den tredje november.

Donald Trump svär presidenteden med handen på två biblar som Melanie Trump håller.
Här svär Donald Trump presidenteden medan Melania Trump håller i biblarna den 20.1.2017. Donald Trump svär presidenteden med handen på två biblar som Melanie Trump håller. Bild: EPA/JUSTIN LANE Donald Trump,Melania Trump,donald trumps installation

Prestationer som Trump inte ljugit om

 1. Arbetslösheten
 2. Statsvetare Claus Stolpe säger att en av prestationerna som USA:s president Donald Trump kan vara stolt över är åtgärderna mot landets arbetslöshet.

  - Arbetslösheten fortsatte att gå ner ända till vårvintern 2020 då coronapandemin bröt ut.

  Men Trump har också sagt att han tog över en ekonomi i kaos efter USA:s förra president Barack Obama. Det här är igen en lögn, säger Stolpe.

  - Arbetslösheten höll på att sjunka under Obamas tid också.

 3. Fredsavtal i Mellanöstern
 4. En annan prestation som Trump kan stoltsera med är fredsavtalet som efter medling av USA undertecknades av Israel och Förenade Arabemiraten, samt fredsavtalet mellan Israel och Bahrain, säger Stolpe.

  - Man vill ju tolka det här som någon slags början till lugn i Mellanöstern.

  Men Stolpe påpekar ändå att man kanske inte ännu under det här decenniet kan säga hur betydelsefulla de här avtalen är.

 5. Nominering av domare
 6. En tredje prestation som Stolpe kommer att tänka på är Trumps nomineringar av hela tre av landets nio federala domare.

  Det här innebär en rejäl konservativ majoritet i Högsta domstolen med tre demokratiska domare och sex republikanska, efter att Trumps nominering av Amy Coney Barrett godkänns i senaten.

  - Oberoende av hur det går i presidentvalet så kommer Trump att ha påverkat USA:s lagstiftning för 20-30 år framåt.

  Stolpe konstaterar ändå att det här i sig inte är något Trump själv har åstadkommit.

  De federala domarna i USA innehar sin post på livstid och om en domare dör eller avsäger sig posten är det presidenten som automatiskt får nominera nya domare.

  - Men man kommer att minnas Trump som presidenten som fick utnämna tre domare.


Källor: Washington Post, AP

Läs också