Hoppa till huvudinnehåll

Yle Sportens F1-expert om Kimi Räikkönens dag – startade som en raket, körde säsongens bästa lopp och uppträdde sportsligt: "Därför han har fans över hela världen"

Kimi Räikkönen.
Kimi Räikkönen missade poäng med knapp marginal i Portugal. Kimi Räikkönen. Bild: imago images/HochZwei/All Over Press Kimi Räikkönen

Lewis Hamilton är alla tiders meste F1-vinnare. Varför? Yle Sportens expert Fredrik af Petersens ger sin bild av den brittiske rekordmannen. Han hyllar också Kimi Räikkönen efter säsongens bästa insats.

En tävling som kan väga in när Kimi Räikkönen ska fatta ett beslut om sin fortsättning i formel 1?

Yle Sportens F1-expert Fredrik af Petersens tror att en elfteplats i Portugal kan ha en sådan betydelse. Alla finländska formel 1-vänner väntar på ett besked från Alfa Romeo – och Räikkönen visade åtminstone vad han kan på söndagen.

– Ett sådant här lopp kan tippa över vågskålen. Kimi såg att han fortfarande hänger med. Jag tror att för Kimi personligen var det viktigt. Stallchefen har ju redan sagt att de vill ha kvar honom.

Räikkönen fyllde 41 år tidigare i oktober och är den F1-förare med flest GP-starter. Den 324:e starten blev makalöst bra.

Räikkönen startade från den 16:e rutan, men han flög fram genom fältet och låg sexa efter första varvet.

– Rutinen spelar roll, men däcken spelade också en stor roll. De som hade de mjuka däcken hade betydligt bättre grepp vid starten, säger af Petersens.

"Han är också schysst"

Länge låg Räikkönen på en poängplats, men hans vän Sebastian Vettel petade ner honom från tiondeplatsen med ungefär tio varv kvar till mål. En manöver som visar varför Kimi Räikkönen är så populär, tycker af Petersens.

– Det var ingen tvekan om att han skulle ge plats för Vettel när han hade högre fart. I dagens lopp såg vi liknande incidenter där den ena kryssade fram på banan och det blev kollisioner. Det var skillnaden mellan sportslige Kimi Räikkönen och andra.

– Han ger aldrig upp och kör tufft, men är också schysst. Det gör att man inte hittar en enda förare som har ett kritiskt ord att säga om honom.

Kimi Räikkönen kör i Portugal.
Kimi Räikkönen högg som en kobra i starten. Kimi Räikkönen kör i Portugal. Bild: xpbimages.com Kimi Räikkönen

Fredrik af Petersens konstaterar att det var en njutning att se 41-åringen.

– Det är den här körningen som gör att han har så otroligt många fans över hela världen. Det var säsongens bästa insats av honom.

Några detaljer bakom dominansen för Hamilton

Kampen om placeringarna i mitten av fältet var tuff och tajt. Längst fram var det en bekant trio som lade vantarna på pallplatserna – och historiens mest frekventa vinnare stod överst.

Lewis Hamilton var helt överlägsen och tog sin 92:a GP-seger i karriären. Det lyfter upp honom som ensam etta och han suddar ut Michael Schumachers rekord.

Lewis Hamilton firar seger.
Lewis Hamilton är i en klass för sig. Lewis Hamilton firar seger. Bild: xpbimages.com Lewis Hamilton

Fredrik af Petersens listar ett antal detaljer som gör Hamilton så otroligt bra:

  • Tävlingsinstinkten: "Den är på en helt annan nivå jämfört med alla andra i serien."
  • Naturliga talangen: "Nico Rosberg jämförde Schumacher och Hamilton en gång. Enligt Rosberg var Schumacher den mest kompletta föraren, men Hamilton är den största talangen som formel 1 någonsin har sett."
  • Kontrollen: "Rättar sig snabbt enligt förhållandena på banan. Han är ensam om att ha den här totalkontrollen på bilen."
  • Snabbheten: "Han lär sig saker otroligt snabbt och hittar rätt inställning i bilen. Den här helgen klagade han under alla träningar. Sen gör han något och tar pole position i kvalet."
  • Omgivningen: "Mercedes mekaniker och ingenjörer är otroligt skickliga och vet exakt vad de gör. De är troligen de bästa analytikerna i formel 1."

Och finländaren som har samma material som Hamilton?

– Valtteri Bottas hade en dag på kontoret. Ingen höjdare, ingen katastrof. Valtteri jobbar hårt och han ger inte upp. Men Lewis är den bättre föraren, säger af Petersens.

Hamilton leder VM-serien med hela 77 poäng och är på väg mot sin sjunde VM-titel i karriären – lika många som Schumacher. Nästa helg är det ny tävling på Imola – en bana som man inte har använt i formel 1 på över tio år.