Hoppa till huvudinnehåll

15-årig flicka högg polis med fruktkniv i Helsingfors centrum i lördags - misstänks för mordförsök

Polis.
Polismannen som attackerades fick lindriga skador. Polis. Bild: Tiina Jutila / Yle Polis,poliser,polisfordon,brottslighet,ungdomsbrottslighet,lagar,Polisbevakning,böter,lagövervakning,trafiksäkerhet,anhållande,polisen,polisundersökning,kriminalteknisk undersökning,försvunna,försvunna personer

Polisen misstänker en 15-årig flicka för att ha försökt mörda en polis. Dådet skedde i Helsingfors centrum klockan 17 i lördags.

Polisen uppger att flickan anföll polisen då de försökte ta fast henne.

- Polisen misstänker att flickan försökte hugga polisen med en fruktkniv då hon försökte fly, och polisen i fråga fick tag i henne. Polisen fick lindriga fysiska skador, säger kriminalkommissarie Marko Forss.

Polisen har inte uppgett varför polisen försökte gripa flickan i första hand.

Anledningen till att brottet utreds som mordförsök är att det misstänkta brottet riktats mot en polis i tjänst. Om en civilperson hade drabbats av samma sak hade brottsrubriceringen förmodligen varit dråpförsök, säger Forss till Yle Uutiset.

Den misstänkta är gripen, och begärs häktad på tisdagen.

Uppdatering 28.10.2020 kl. 17.08: Förklaring om varför fallet utreds som mordförsök.