Hoppa till huvudinnehåll

Infektionsöverläkare: Pausa tävlingsverksamheten tills vidare

EIF:s Ville Sevón omringad av KPV-spelare.
Bland annat fotbollen kan kan komma att pausas i de tre österbottniska landskapen. Här spelar KPV från Karleby mot EIF i september. EIF:s Ville Sevón omringad av KPV-spelare. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,Ettan,Ekenäs,Ekenäs IF,Raseborg,Västnyland,Kokkolan Palloveikot,ville sevon

Infektionsöverläkare i de österbottniska sjukvårdsdistrikten vädjar till idrottsarrangörer, lag och föreningar att ta en paus i tävlingsverksamheten tills coronasituationen lättar.

Infektionsöverläkarna Juha Salonen (Vasa sjukvårdsdistrikt), Elina Kärnä (Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt) och Marko Rahkonen (Mellersta Österbottens social- och hälsovårds samkommunen Soite) vill att tävlingsverksamheten för idrottslag i samtliga tre sjukvårdsdistrikt pausas till vidare.

– Vi anser att risken för smitta är stor inom lagsporter där kontakt inte kan undvikas och leder till att coronaläget eskalerar i våra områden, skriver de i ett pressmeddelande.

Lagen ska inte heller resa över sjukvårdsdistriktets gränser till tävlingar eller matcher, eftersom epidemisituationen ser olika ut i olika landskap.

Förbud i Österbotten och rekommendation i Södra Österbotten gällande större sammankomster

Österbotten ligger i fasen för allmän smittspridning. Därför har Regionförvaltningsverket förbjudit sammankomster på över tio personer inom Vasa sjukvårdsdistrikts område, fram till sista oktober.

Förbudet gäller också idrottsföreningar och annan hobbyverksamhet.

Södra Österbotten ligger i sin tur i accelerationsfasen och den regionala coronagruppen har rekommenderar starkt att evenemang med över 20 personer inte ska ordnas, varken inne eller ute.

Rekommendationen gäller också idrottsföreningar och annan hobbyverksamhet.

Läs också