Hoppa till huvudinnehåll

Juniorlejonen gör som NHL-klubbarna och spelar VM-turneringen i Edmonton-bubblan – landslagsledningen hoppas fortfarande på Kaapo Kakko till truppen

Kaapo Kakko i JVM 2019.
Kaapo Kakko var senast med i junior-VM 2019. Då tog Finland guld och Kakko avgjorde finalen. Kaapo Kakko i JVM 2019. Bild: Christian J. Stewart / All Over Press Finland Finlands herrjuniorlandslag i ishockey,Kaapo Kakko

Finlands U20-landslag i ishockey kommer att spela junior-VM i liknande förhållanden som rådde under NHL-slutspelet. Turneringen spelas under strikta säkerhetsbestämmelser i en VM-bubbla i Edmonton.

Coronasituationen har lett till att turneringen blivit en dag längre än den ursprungliga planen, och matcherna kommer i gång redan på juldagen.

Dessutom var det tänkt att den ena gruppen skulle spela i Edmonton medan den andra gruppen skulle spela i Red Deer. Nu väljer man i stället att spela samtliga matcher i Edmonton, i Rogers Place-arenan.

Landslagstränaren Antti Pennanen säger att kartläggningen av spelarna lyckats överraskande bra trots den rådande coronasituationen.

– Vi hade två evenemang under juli och augusti som lyckades fint. Sammanlagt har vi fått koll på 40 till 50 spelare redan nu, säger Pennanen.

Starka mentala egenskaper behövs för att plats i laget

Den slutliga truppen blir aningen större än under tidigare år. På grund av coronaläget får man ackreditera tjugotvå utespelare och tre målvakter till VM, jämfört med 20+3 under normala omständigheter.

– Den slutliga uttagningen av VM-truppen kommer att ske i början av december. Den här gången kommer vi framför allt att fokusera på spelarnas mentala egenskaper, eftersom man kommer att vara en så lång tid i bubblan.

Antti Pennanen
Pennanen vill ha mentalt starka individer i laget. Antti Pennanen Bild: Suomen Jääkiekkoliitto Antti Pennanen,ishockey

Som förberedelse inför VM-turneringen spelar Juniorlejonen också tre matcher mot Sverige i Malmö i början av november. För spelarna är matcherna viktiga när det handlar om att ge formbesked.

– Matcherna mot Sverige är spelmässigt viktiga, eftersom vi i dem får möjlighet att lära oss modellerna för vårt spel. Vi ser vilka spelare som har förmågan att anpassa sig till vårt spelsystem, säger Pennanen.

NHL-spelare kan bli aktuella för VM-turneringen

En stor del av den slutliga VM-truppen kommer att bestå av spelare som spelar i hockeyligan, Mestis eller inhemska juniorserier. Men landslagsledningen hoppas fortfarande på att också spelare från NHL kan bli aktuella. En sådan spelare kunde vara Kaapo Kakko.

– Tiden får visa vilka spelare som kan användas. NHL-organisationerna bestämmer vilka spelare de släpper i väg till VM-turneringen, så det är ännu för tidigt att säga något.

– Det är inte i våra händer. Men turneringen blir väldigt intressant och högklassig ifall NHL-klubbarna släpper sina spelare, säger Pennanen.

Kaapo Kakko i New York Rangers.
Kaapo Kakko. Kaapo Kakko i New York Rangers. Bild: /All Over Press ishockey,NHL,Kaapo Kakko

U20-laget startar resan till JVM med ett charterflyg den 13 december. Med samma flyg reser sannolikt också lagen från Ryssland och Sverige.

Innan spelarna ens får stiga på flyget måste de testa tre gånger negativt för covid-19. Efter att man kommit fram till Kanada ska man ge fyra negativa tester till under fyra dygn innan spelaren kan flytta in i VM-bubblan.

Isträningarna kan inledas den 17 eller 18 december.

På plats i Kanada kommer Finland att spela två förberedande landskamper då man spelar mot Tjeckien och USA före jul.

VM börjar med match mot Tyskland

Finland inleder jakten på VM-framgång med match mot Tyskland under juldagen.

I Finlands A-grupp spelar dessutom Kanada, Slovakien och Schweiz. I B-gruppen spelar USA, Ryssland, Sverige, Tjeckien och Österrike.

Finland jagar revansch
Finland blev fyra i senaste VM-turnering. Finland jagar revansch Bild: Suomen Jääkiekkoliitto ishockey,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

Turneringsformatet är det samma som under de senaste åren. De fyra bästa lagen i båda grupperna når kvartsfinal. Turneringen avslutas med bronsmatchen och finalen som spelas den 5 januari kanadensisk tid.

Finland har fem gånger tagit guld i junior-VM, senast detta hände var 2019. I fjol föll Finland mot Sverige i bronsmatchen och fick nöja sig med en fjärde plats.

Stor trupp till matcherna mot Sverige

Landslagstränaren Pennanen tar ut en stor trupp till matcherna mot Sverige som spelas i Malmö nästa vecka. Finland har hela fem femmor som får visa upp sig.

Bland spelarna i truppen finns HIFK:s center Anton Lundell som nyligen draftades av Florida Panthers i den första omgången. Också målvakten Joel Blomqvist som visat bra tag i ligan med Kärpät finns med i laget.

Målvakter:
Joel Blomqvist, Hermes
Kari Piiroinen, TuTo
Roope Taponen, Kiekko-Espoo

Försvar:
Santeri Hatakka, Ilves
Ville Heinola, Lukko
Mikko Kokkonen, Jukurit
Mico Luoto, K-Vantaa
Topi Niemelä, Kärpät
Valtteri Pulli, TPS
Kasper Puutio, Kärpät
Ruben Rafkin, TPS
Matias Rajaniemi, Pelicans
Eemil Viro, TPS

Anfall:
Samuel Helenius, JYP
Roni Hirvonen, Ässät
Roby Järventie, Ilves
Benjamin Korhonen, KalPa
Brad Lambert, JYP
Anton Lundell, HIFK
Matias Mäntykivi, SaiPa
Henri Nikkanen, Jukurit
Mikko Petman, Lukko
Petteri Puhakka, Tappara
Mikael Pyyhtiä, TPS
Juuso Pärssinen, TPS
Aku Räty, Kärpät
Antti Saarela, Ilves
Kasper Simontaival, TuTo

Chefstränare:
Antti Pennanen