Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Svag transparens inom finsk vapenexport – och fyra andra nyheter att känna till i dag

Saabin sotakalustoa lähikuvassa taivasta vasten.
Finsk vapenexport saknar transparens, enligt oberoende tankesmedja. Under fjolåret exporterade finländska företag krigsmateriel för mer än 133,2 miljoner euro och vapen för civilt bruk för 84 miljoner. Saabin sotakalustoa lähikuvassa taivasta vasten. Bild: Nella Nuora / YLE Saab AB,krigsmateriel

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Inrikesminister Ohisalos uttalade sig om fallet Vastaamo

– Det handlar om ett mycket allvarligt fall, dataintrång är extremt allvarliga och det här var en grov gärning, sa inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) om Vastaamoläckan under en telefonpresskonferens på söndagskvällen.

Inrikesministern konstaterade att många är oroliga efter att sekretessbelagda uppgifter har spridits i Tor-nätverket och eventuellt också på andra plattformar. Hon upprepade också att tusentals brottsanmälningar har gjorts och att också politikerna har fått en hel del meddelanden under helgen.

Ohisalo har under söndagen diskuterat med flera ministrar om dataintrånget och regeringen ska behandla fallet på onsdag.

Här kan du läsa om var det går att få hjälp på svenska. Krishjälpen har satt in extra resurser i kölvattnet av Vastaamoläckan, meddelade Psykisk hälsa Finland tidigare i dag på söndag.

Inrikesminister Maria Ohisalo på väg på en presskonferens. Hon har munskydd på sig och ytterjacka.
Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) höll en telefonpresskonferens på söndagskvällen. Inrikesminister Maria Ohisalo på väg på en presskonferens. Hon har munskydd på sig och ytterjacka. Bild: Jari Kovalainen / Yle Maria Ohisalo,De Gröna,Finlands inrikesminister

Fortsatt svag transparens inom finsk vapenexport

Den finska vapenexporten är inte tillräckligt tydlig och transparent, vilket försvårar granskningen av vapenexportpolitiken, enligt den oberoende tankesmedjan SaferGlobe.

Insynen i den finska vapenhandeln försvåras av att så många olika myndigheter behandlar tillstånden för vapenexport, enligt rapporten. Myndigheterna har heller ingen gemensam praxis gällande rapporteringen.

– Ju mindre och mer splittrad information som finns tillgänglig om vapenexport, desto svårare är det för politiker, medborgare, forskare och myndigheter att själva göra en bedömning av Finlands vapenexportpolitik som helhet, påpekar SaferGlobe-forskaren Kari Paasonen.

Under fjolåret exporterade finländska företag krigsmateriel för mer än 133,2 miljoner euro och vapen för civilt bruk för 84 miljoner.

Historiskt lågt valdeltagande i lokalval i Ukraina

Då vallokalerna i Ukraina stängde på söndag kväll stod det klart att president Volodymyr Zelenskyis parti Folkets tjänare har förlorat fotfästet och att intresset för valet var oerhört litet.

Det svaga intresset för valet är rätt överraskande eftersom man nu valde lokala beslutsfattare som kommer att ha mera än någonsin att säga till om.

Coronaepidemin som grasserar är bara en delorsak till det låga valdeltagandet. En annan viktig orsak är en allmän modlöshet och misstro mot allt som gäller politik. Ukrainarna är trötta på korruptionen som förekommer inom alla områden, från finansvärlden till hälsovården.

En man (ukrainas president) lägger ner sin röstsedel.
Den sittande presidenten Volodymyr Zelenskyi ger sin röst i huvudstaden Kiev. En man (ukrainas president) lägger ner sin röstsedel. Bild: AFP / Lehtikuva Ukraina,val,Volodymyr Zelenskyj

Chile sa ja till en ny grundlag som ersätter diktaturens 40 år gamla konstitution

Chile kommer att få en ny grundlag som ersätter den som militärdiktaturen införde för 40 år sen.

Det var som väntat endast konservativa och mer välbärgade som motsatte sig idén om en ny konstitution eftersom de har gynnats mest av den extrema marknadsekonomin som den nuvarande grundlagen garanterar.

Resultatet utlöste stort jubel på gatorna trots nattligt utegångsförbud på grund av pandemin.

– Det som hände i det sociala utbrottet återspeglas nu i folkomröstningens resultat, konstaterade Paulina Leon som hade kommit till stadskärnan för att fira.

Stort jubel utbröt på gatorna efter braksegern för Ja-sidan.
Segern i den historiska folkomröstningen firades i centrum av huvudstaden Santiago de Chile. Stort jubel utbröt på gatorna efter braksegern för Ja-sidan. Bild: EPA/Alberto Valdes, Chile

Malou fann sin fristad i roller derbyn

Roller derby på 2020-talet är en tävlingssport som kräver både fysisk styrka och strategiskt tänkande – och välkomnar alla oberoende av bakgrund, kroppsform, sexuell läggning eller könsidentitet.

Efter att som barn och tonåring ha hållit på med konståkning på rullskridskor, fick Malou Winther Lindholm som vuxen leta länge innan hon hittade en sport där hon kände sig passa in.

I roller derbyn fann Malou äntligen en sport vars regler och värderingar stämmer överens med hennes egen livsfilosofi.

– Om du själv känner dig som kvinna så är du kvinna. I roller derby har vi inga regler om testosteron- och östrogennivåer eller något sådant. Det tycker jag är väldigt vackert, beskriver Malou.

Se Sportlivs minidokumentär om Malou Winther Lindholm och roller derby.

Roller derbyspelaren Malou Winther Lindholm i grenmundering.
Malou Winther Lindholm älskar sin sport. Roller derbyspelaren Malou Winther Lindholm i grenmundering. Bild: Yle / Marianne Nyman roller derby,Helsinki Roller Derby,malou winther lindholm

Vädret:

I landets södra och mellersta del är det mulet och tidvis regnigt. Temperaturen mellan 6 och 11 grader. I Norra Österbotten och Kajanaland är det mulet och regn, i kväll tillfälligt uppehåll. I Lappland är det mulet och regn eller duggregn, till en början i norra och östra Lappland snöfall. Temperaturen är 0 till 6 grader.

Läs också