Hoppa till huvudinnehåll

Oberoende tankesmedja: Fortsatt svag transparens inom finsk vapenexport

Saabin sotakalustoa lähikuvassa taivasta vasten.
Under fjolåret exporterade finländska företag krigsföringsutrustning för mer än 133,2 miljoner euro och vapen för civilt bruk för 84 miljoner. Saabin sotakalustoa lähikuvassa taivasta vasten. Bild: Nella Nuora / YLE Saab AB,krigsmateriel

Den finska vapenexporten är inte tillräckligt tydlig och transparent, vilket försvårar granskningen av vapenexportpolitiken. Det framgår av en rapport som SaferGlobe, ett nätverk för freds- och säkerhetsforskning, gjort.

Insynen i den finska vapenhandeln försvåras av att så många olika myndigheter behandlar tillstånden för vapenexport, enligt rapporten. Myndigheterna har heller ingen gemensam praxis gällande rapporteringen.

– Ju mindre och mer splittrad information som finns tillgänglig om vapenexport, desto svårare är det för politiker, medborgare, forskare och myndigheter att själva göra en bedömning av Finlands vapenexportpolitik som helhet, påpekar SaferGlobe-forskaren Kari Paasonen.

Försvarsministeriet ansvarar för vapenexportlicenser för krigsmateriel, Utrikesministeriet ansvarar för licenser för produkter med dubbla användningsområden och Polisstyrelsen ansvarar för licenser för civila vapen och patroner.

Enligt SaferGlobe kunde man få ihop en mer omfattande bild av den finska vapenexporten ifall alla exporterade fanns sammanställda i samma rapport.

SaferGlobe har övervakat Finlands vapenexport i ett decennium. Enligt fredsforskningsnätverket är förändringarna som ägt rum mellan 2010 och 2019 små. En del av dem har ökat och andra minskat transparensen.

Under fjolåret exporterade finländska företag krigsmateriel för mer än 133,2 miljoner euro och vapen för civilt bruk för 84 miljoner.

Finland exporterar fortfarande vapen till länder där människorättsläget är svagt, som Algeriet, Kazakstan, Oman och Uzbekistan, enligt rapporten.