Hoppa till huvudinnehåll

"Vi önskar att restauranger inte dras över samma kam som pubar och barer" - cateringbranschen drabbas av nya coronarekommendationer

skålar med olika typer av mat i sig på ett buffébord
Cateringverksamheten kan stå för en tredjedel av företagens inkomst. skålar med olika typer av mat i sig på ett buffébord Bild: Yle/Jasmine Nedergård mat,restauranger,bufféer,lunch

Från och med den 26 oktober skärps sammankomstbegränsningarna i hela Egentliga Finland. Antalet deltagare på privata tillställningar begränsas till under 20 personer om arrangören inte kan garantera säkra avstånd.

Det innebär att många planerade evenemang för hösten ställs in och för cateringföretag betyder det ett stort hål i bokningskalendern.

- Jag tycker inte att det här är rätt tidpunkt att dra in på restaurangers verksamhet ytterligare. Restauranger och cateringföretag tar nog ett kok stryk av det här, säger Niklas Halenius vid Nick's Food Design.

Cateringverksamheten kan stå för så mycket som en tredjedel av företagens inkomster och då tar också plånboken en ordentlig smäll.

I och med den förlorade verksamheten har restaurangerna fått lov att tänka om och istället försöka hitta ersättande verksamhet till den de förlorat. En del siktar in sig på take-away mat och andra planerar på att få sina produkter till butikshyllorna.

Framtiden ser hur som helst osäker ut.

- På sommaren var läget nästan normalt, men från och med november så är vår bokningskalender helt tom. Jag måste säga att jag är lite irriterad, säger Heidi Lindroos-Kantonen på Åbo Catering.

Hon upplever att rekommendationer tas på för stort allvar. Riskerna med privata fester är enligt henne jämförbara med vilken butiksresa som helst.

Rozanne och Isabella Forsström.
Rozanne Fors (till vänster) vid Café Hallonblad önskar lättare rekommendationer för restauranger. Rozanne och Isabella Forsström. Bild: Yle/Lotta Sundström person,café hallonblad

De företagare som Yle Åboland har talat med uttryckte alla en liknande frustration över att känna sig specifikt utpekade, speciellt då annan liknande verksamhet inte får lika strikta restriktioner. De ville också poängtera att det finns skillnader mellan pubar och restauranger.

- Vi önskar att restauranger inte skulle dras över samma kam som pubar och barer. Tillsvidare har vi bokningar fram till jul, men efter det vet man ju inte, kommenterade Rozanne Fors vid Café Hallonblad i Pargas.

Läs också