Hoppa till huvudinnehåll

"Det var en tillfällig nödlösning" – fyra politiker i Kimitoön svarar på Spotlights utredning som visar att kommunens pengar går till skatteparadis

Fastigheten där nya Almahemmet verkar.
Arkivbild. Det nya Almahemmets fastighet har en ägare som är baserad i skatteparadiset i Luxemburg. Fastigheten där nya Almahemmet verkar. Bild: Yle/Taisto Lapila äldreomsorg,nya almahemmet

Enligt de politiker i Kimitoön som Yle Åboland talat med kommer det inte som en överraskning att det finns en lång ägandekedja för det nya serviceboendet Almahemmet i Kimitoön. Flera av politikerna anser ändå att det enda möjliga alternativet just då var att hyra fastigheten.

Almahemmets fastighet ägs av ett internationellt fondbolag beläget i Luxemburg, visar Spotlights granskning.

Enligt Helena Fabritius (SFP), är det helt vanligt att företag som till en början kanske är helt inhemska säljs vidare och i slutändan kan hamna hos ett utländskt investeringsbolag.

- Jag ser inget märkvärdigt i det, det sker inom allting. Vi har ändå gjort upp ett avtal med en inhemsk aktör, och att börja kolla upp vem som är den slutgiltiga ägaren blir väldigt besvärligt om det ska göras med all upphandling en kommun gör då det är ganska omfattande saker på årsnivå, säger Fabritius.

Kommunen hyr Almahemmets fastighet av Esperi Care, som i sin tur är hyresgäst till investeringsfonden Northern Horizon, som äger 53 vårdfastigheter i Norden, varav 38 av dem finns i Finland. Vården av de äldre på Almahemmet sköts ändå fortfarande av kommunen.

Enligt Fabritius var det i situationen med Almahemmet rätt beslut att hyra fastigheten från vårdbolaget, eftersom man var i en rätt knivig situation. Hälsomyndigheterna hade förbjudit användningen av det gamla Almahemmet och man behövde snabbt hitta ersättande lokaler.

Att bygga en helt ny, egen fastighet kändes enligt Fabritius som ett avlägset alternativ då resultaten för Almahemmets inomhusluft blev klara. Ett nybygge är en lång process som tar åtminstone ett par år att förverkliga från det att man fattat beslut om saken.

- Skulle vi ha byggt baracker så skulle det också ha tagit flera månader i anspråk. Det här var en snabb och ur de äldres hälsoperspektiv en väldigt bra lösning, säger Fabritius.

Pengarna stannar inte i landet

Att ägaren av fastigheten finns i Luxemburg, som anses höra till ett av skatteparadisen i EU, gör också att Kimitoöns kommuns pengar inte stannar i kommunen, eller ens i landet, utan försvinner utomlands. Exakt hur stor summa som hamnar där är inte känt eftersom det är många andra bolag mellan Kimitoöns kommun och fondbolaget Norhern Horizon.

En grafik med pilar som går från Kimitoöns kommun till Northern Horizon.
Det är en lång kedja från Kimitoöns kommun till investeringsfonden Northern Horizon som är baserad i Luxemburg. En grafik med pilar som går från Kimitoöns kommun till Northern Horizon. Bild: Yle/Olli Aittoniemi (grafik) placeringsfonder

SDP:s Johan Sundqvist är kritisk till att pengarna inte stannar kvar i landet. Särskilt när det gäller bolag som verkar inom omsorgen tycker han att det skulle vara viktigt att pengarna åtminstone stannar i Finland, om inte i kommunen.

- Det är bedrövligt. Så som situationen är inom Kimitoöns kommun så skulle vi nödvändigt behöva de här skattepengarna, säger Sundqvist

Han säger ändå att också han är medveten om att när det gamla Almahemmet behövde utrymmas så hade kommunen inga andra egna vårdfastigheter att ta till. Men enligt Sundqvist är den nuvarande fastigheten där Almahemmet verkar opraktisk, och kommunen borde bygga en ny vårdfastighet som bättre svarar på behoven.

- Mitt önskemål skulle vara att vi alla politiska grupperingar skulle kunna komma överens och göra ett sådant beslut att vi skulle kunna bygga ett nytt Almahem som skulle bedrivas i kommunens regi, säger Sundqvist.

Vänsterförbundets Tomy Wass tycker liksom Sundqvist att det är synd att pengarna försvinner utomlands, men att det här var något man var medveten om när hyresavtalet tecknades.

En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito.
Arkivbild. Kimitoöns kommun är underhyresgäst till Esperi Care och betalar 25 370 euro i månaden i hyra. Fastigheten ägs av fastighetsbolaget Kiinteistö Oy Kemiönsaaren Mestarintie 18, som är ett dotterbolag till Pohjoismaiden Hoivatalot Ab, som i sin tur ägs av fondbolaget Northern Horizon En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito. Bild: Amanda Vikman/Yle Esperi,esperi care

Liksom de övriga politikerna som Yle Åboland talat med säger Wass att det inte fanns så många alternativ i det skedet när Almahemmet behövde nya lokaler.

- Alternativet hade varit att köpa fastigheten men det var det många som motsatte sig eftersom lokalen inte är riktigt lämplig, där finns inte allt som behövs, säger Wass.

Det nuvarande hyreskontraktet gäller fram till år 2023. Sammanlagt ligger hyran för den här tiden på en miljon euro. Enligt Wass har tanken hela tiden varit att man under den tiden ska hitta eller bygga egna lokaler.

- Det här var en tillfällig nödlösning, säger han.

I Kimitoön är man ändå inte i den situationen att man är helt beroende av de privata vårdbolagens tjänster, till skillnad från i exempelvis Hangö och Raseborg.

Ville bygga nytt

Centerns gruppordförande Kalevi Kallonen var starkt emot att kommunen skulle hyra fastigheten där Almahemmet nu ligger, bland annat för att han visste att investeringsfonden uppbär en ränta på 8-15 procent och att det här i sin tur påverkar hyran som kommunen betalar för fastigheten.

- Så hyran för fastigheten är helt enkelt lite dyrare än annars, säger Kallonen.

Man med glasögon sitter i en bänk med en kvinna bredvid sig.
- Aldrig har vi haft pengar, men ändå har vi byggt hela tiden och det är jag glad över att vi har gjort, säger Kalevi Kallonen som varit politiskt aktiv i kommunen i 30 år. Man med glasögon sitter i en bänk med en kvinna bredvid sig. Bild: Yle/Monica Forssell Kalevi Kallonen

Kallonen är trots allt glad över att kommunen själv fortfarande sköter vården på Almahemmet. Han tror nämligen inte att man annars hade kunnat erbjuda lika bra service som nu.

Enligt Kallonen skulle det ändå ha varit viktigt att kommunen skulle ha byggt en egen fastighet för vården, trots att det är dyrt. Enligt Kallonen skulle det ha varit värt det.

- Jag har varit med i kommunalpolitiken i över trettio år, och aldrig har vi haft pengar. Men ändå har vi byggt hela tiden i kommunen, och det är jag glad över att vi har gjort.