Hoppa till huvudinnehåll

Digital säkerhet blir allt viktigare – "Det säkraste är att använda papper och penna"

Bedragare på nätet.
Bland företagen är det numera vanligt att utbilda personalen i digital säkerhet. Bedragare på nätet. Bild: Andrey Popov datorer

Metoderna för att komma åt personers privata och ofta känsliga information blir allt mer avancerade. Dataföretagaren Kasper Kronberg i Pargas får varje vecka ta itu med fall där kunders konton blivit hackade.

- Ett av de största hoten när det gäller digital säkerhet är sociala medier. Det gäller att vara försiktig och tänka efter innan man publicerar något, säger Kronberg.

För att skydda sig gäller det att tänka efter varifrån man laddar ner program eller appar. Det säkraste är att ladda ner dem från programmets egen sida eller från en app-butik.

Drabbar alla åldrar

Även om en stor del av de vars konton blir kapade hör till de äldre generationerna, kan vem som helst drabbas.

- Det finns ingen direkt stereotyp, vi har haft både 18-åringar och 80-åringar som blivit lurade. Det är helt fast i hur övertygande personen i andra änden av telefonluren är, säger Kronberg.

Man som sitter vid en dator.
Kasper Kronberg tycker att metoderna för att lura till sig information blir allt mer avancerade. Man som sitter vid en dator. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,datorer,Pargas,kasper kronberg

Viktigt att vara ärlig om kontot blivit kapat

För den vars konton blivit kapade gäller det att så snabbt som möjligt byta lösenord. Om personen själv inte vet så mycket om datorer och teknik är det bra att ta kontakt med någon som är kunnig i området.

- Det är viktigt att vara helt ärlig och berätta om man klickat på en länk eller besökt en farlig sida. Om vi inte vet hela sanningen, kan vi inte bedöma hur stort problemet är, säger Kronberg.

Gällande dataintrånget på vårdbolaget Vastaamo kommenterar Kronberg att alla system går att hacka.

- Det finns inget som är hundra procent säkert. Det lönar sig att tänka på att vad för information man sparar och om det är värt risken. Det säkraste är att använda papper och penna, säger Kronberg.

Största problemet är personen som sitter vid skärmen

För privatpersoner räcker sunt bondförnuft och flerstegsidentifiering ganska långt. Sällan orkar en hacker lägga mycket tid på att komma över en enskilds persons uppgifter, men om det är ett företag med mycket pengar, är situationen en annan.

I Kronbergs kundkrets finns både privatpersoner och företag och bland företagen är det numera vanligt att utbilda personalen i digital säkerhet. Vissa firmor har en budget enbart för det här. En utbildad personal kan dra ner möjligheten med att bli anfallen med upp till 70 procent.

- Största problemet är den mänskliga faktorn, personen som sitter framför skärmen. Vi människor är de som klickar och godkänner saker och de fallen kan vi ta ner på genom att utbilda och informera om typiska risker, säger Kronberg.