Hoppa till huvudinnehåll

Landslagsforwarden Michelle Karvinen om sitt besvärliga läge: "Ingen vet vad som händer med ligan"

Michelle Karvinen.
Michelle Karvinen vet inte om och när säsongen fortsätter i Schweiz Michelle Karvinen. Bild: Yle/Tomi Hänninen Michelle Karvinen

Michelle Karvinen hann spela sex matcher för Lugano i den schweiziska damligan innan det första fallet av covid-19 uppdagades. Först ställdes en match in, sedan nästa. Blir det ingen fortsättning på säsongen måste jag se mig om efter någon annan lösning, konstaterar Karvinen.

All amatörishockey har stoppats i Schweiz på grund av att antalet coronasmittade har ökat i hela landet. För damligan kom beslutet väldigt snabbt. På fredagen fick Michelle Karvinens Lugano veta att lördagens match var inställd på grund av ett coronafall i motståndarlaget Neuchâtel Hockey Academy.

Sedan ställdes också söndagens match mot SC Reinach in och några timmar senare hade hela ligan pausats till och med onsdag, då beslut om ligans fortsättning ska fattas. Så sammanfattar hon de senaste dagarnas händelser när Yle Sporten ringer upp henne hemma i Lugano.

– Ingen vet om de kommer att ställa in hela säsongen, eller om det blir en paus på några veckor eller flera månader, säger Karvinen.

Läget är minst sagt besvärligt för landslagsforwarden, som lämnade Luleå och SDHL i våras med målsättningen att få uppleva något nytt både som människa och spelare. Få ny energi och nya upplevelser.

Hon har trivts ypperligt i natursköna Lugano och känner att hon väldigt snabbt har anpassat sig till sin nya klubb och ett lite annat spelsätt. Lugano är serieetta och Karvinen toppar poängligan med 12+11=23 poäng på 6 matcher.

Redo att lämna Schweiz ifall säsongen avbryts

Att steget till den schweiziska ligan från SDHL nivåmässigt skulle vara ett steg nedåt var Karvinen fullt medveten om. Men hon har kompenserat med att träna med killar, något som hon alltid gjort och som hon tycker väldigt mycket om.

Men just nu är det ingen som vet om det blir någon fortsättning. Sätter det schweiziska hockeyförbundet tummen ner för att återuppta säsongen är Karvinen beredd att packa väskan.

– Blir det ingen säsong här måste jag hitta en annan lösning. Jag har stora ambitioner med landslaget som jag vill jobba vidare med.

Michelle Karvinen firar mål
Karvinen har gjort 23 poäng på 6 matcher i Schweiz. Michelle Karvinen firar mål Bild: European Pressphoto Agency EPA Michelle Karvinen

Bra tajmning med landslagsläger

Damlejonen har i nuläget inga landskamper inprickade, men truppen samlas nästa vecka i Kuortane. För Karvinen kommer landslagssamlingen minst sagt lägligt.

– Det är lite jobbigt att inte alls få träna på is, så det var bra tajmning.

Karvinen berättar att landslagssamlingarna har varit speciellt viktiga i dessa tider. Alla små och stora problem i vardagen sätts på paus för en vecka och man kan bara fokusera på att träna och spela.

Att damlandslaget sannolikt får förbereda sig för VM utan en enda landskamp ser hon inte som ett problem. Damlandslaget får istället mäta sig mot Ässäts och JYP:s U18-lag.

– Vi har tagit många steg framåt och är det bästa laget i Europa. Om vi vill spela mot bättre lag är det USA och Kanada som gäller, och det går inte nu. Därför är det jättebra att vi får spela mot killar.

Karvinen ställer sig försiktigt optimistisk till att det blir ett VM på våren i Kanada. Men då blir det i en bubbla, på samma sätt som NHL-slutspelet och JVM.

– Jag försöker leva här och nu och har inte tänkt så mycket på det. Men jag hoppas att det blir av.

Damlejonens trupp

Damlejonen samlas i Kuortane den 3-7.11.2020

Målvakter:

Keisala Anni (Ilves)
Suonpää Eveliina (Leksand IF)

Backar:

Hiirikoski Jenni (Luleå HF)
Karjalainen Sini (University of Vermont)
Karppinen Aino (RoKi)
Laitinen Nelli (Kiekko-Espoo)
Lindstedt Rosa (Brynäs IF)
Parkkonen Krista (HIFK)
Savolainen Ronja (Luleå HF)
Viitasuo Ella (Kiekko-Espoo)

Anfallare:

Holopainen Elisa (KalPa)
Kaila Jenna (Team Kuortane)
Karjalainen Ida (Kärpät)
Karvinen Michelle (H.C. Ladies Lugano)
Liikala Julia (HPK)
Nieminen Petra (Luleå HF)
Nilsson Matilda (KalPa)
Niskanen Tanja (KalPa)
Rakkolainen Emmi (Kiekko-Espoo)
Sundelin Sofianna (Team Kuortane)
Tapani Susanna (TPS)
Tulus Noora (Luleå HF)
Vainikka Viivi (Luleå HF)
Yrjänen Kiira (Team Kuortane)

Läs också